понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоРецептиПечиваДърпана баница -...

Дърпана баница – теглена на ръце и налагана

Печивото дърпана баница е кулинарно предизвикателство за тези, които решат да правят баницата по подобна рецепта, но веднъж станала, едва ли ще искат да пробват друга. От дълги години баницата е неотделима част, не само по празниците, но и  по време на семейните сбирания. Освен в традиция, тя се е превърнала в едно от често правените печива за закуска, когато е направена с любов и майсторство.

Дърпана баница

Затова днес решихме да ви представим една разновидност на баницата, по-скоро в техниката и начина й на приготвяне, отколкото в съставките. Именно става въпрос за домашна дърпана баница, която се прави чрез изтегляне на ръце и налагане, както я правиха нашите баби едно време.

Необходими продукти за баницата

  • 850 -1000 гр брашно;
  • 250гр сирене;
  • 400мл растителна мазнина;
  • 4-5 яйца;
  • 1 с.л. мазнина;
  • 1/2 с.л. сол;
  • 350-400мл вода (не студена);
  • сода бикарбонат (1ч щипка).

Как се прави дърпана баница

Тестото за баницата може да се приготви по различни начини, но този метод, който ще опишем е с точилка, при което корите се точат бавно и после се изтеглят за да станат тънки. Вече малко хора се заемат да правят това, но истината е една. С домашно направените точени и изтеглени кори, вашата дърпана баница ще стане най-вкусна.

Техника, чрез която се приготвят корите и се теглят за дърпаната баница е както следва:

Пресявате  брашното и правите малко кладенче. Слагате малко сол и с  хладка вода замесвате тесто докато стане гладко. Това може да отнеме около 15-тина минути. Оставяте тестото настрана на по топло място за около 30 минути, като покривате с кърпа. Ако искате да си спестите малко време, може предварително да го оформите на топки. За да проверите дали тестото вече се е отпуснало, дръпвате малка част от нег и ако тя се върне на мястото си, значи е готово за работа.

Разточвате топките една по една на кръг с диаметър около 20-30см с точилката и ги оставяте да поотлежат за малко време. Намазвате междувременно тавата, в която ще печете с мазнина и тук идва тънкия момент. Ако ползвате растително олио има голям шанс корите да се съберат при дърпането и изтеглянето в тавата, а вие няма да иската вашата дърпана баница да стане събрана в центъра. Затова е най-добре да позлвате масло или мас за намазване, при което тестото ще си остане на място.

Другият вариант е да изтеглите корите на плот или маса предварително. Работите с така наречени мокри кори, като от тях се става чудна дърпана баница, теглена на ръка и налагана.

Приготвяне на плънката за дърпаната баница

Когато слагате корите в тавата, след всяка кора правите един кръг с шишето с олио (по мъничко мазнина). Плънката за баницата, може да приготвите от яйца, сирене и сода. Разбивате яйцата а сиренето а содата слагате най-накрая. Чрез содата трябва да се получат газови мехури, които да я направят пухкава, ефирна и същевременно мека.

Ръсите от плънката върху всяка от корите, като забравихме да споменем, че плънка слагате, чак след няколко наредени кори. По този начин, долните кори няма да имат онази тежина и ще се отделят една от друга при печене и получаваме по-дебела дърпана банижа 🙂

Най-накрая, когато сложите и последните кори, нарязвате с нож само горните кори от баницата и печете в умерена фурна. След като е опечена, я оставете да се охлади за малко сама. Не я изстудявайте умишлено, понеже ще стане сбита и няма да е толкова пухкава.

Вместо заключение…

Дърпаната баница е несъмнено едно от най-обичаните печива в българската кухня. Тя не само ни насища, но и ни пренася във времето, когато нямаше готови точени кори и когато се правеха само по този начин.

Ако ви се е получила, може да пишете в коментарите по-долу в страницата. На вашето внимание предлагаме и една друга рецепта, а именно баница с газирана вода.

Ето и едно печиво за любителите на турската кухня: султан кебап, уникално вкусен.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Помело: ползи и вреди за здравето, полезните свойства на плода и противопоказания

Научете за полезните свойства и възможните опасности за здравето на цитрусовия плод - Помело! Хората на диета често включват цитрусови плодове в диетата си. Един...