Дърпано свинско: крехко и ароматно ястие

Дърпано свинско е ястие което определено ще ви хареса, поради своя автентичен аромат и невероятна крехкост, а тази рецепта ще ви достави и двете.

Това ястие е чудесно за делници и празници, стига да сте почитатели на месцето, а начинът на приготвяне е наистина лесен и ще ви предложи невероятно крехко сготвено месо.

Просто следвайте тази стъпки и се насладете на готвенето, без да се притеснявате. Ще получите перфектното дърпано месо, а защо дърпано, защото просто се разделя на конци, когато го разкъсате с вилица. Но за да се случи това, има малка тънкост и тя се състои в бавното печене, на подходящата температура. Но хайде да пременим към рецептата.

Необходими продукти за дърпано свинско:

  • 1 кг свинско месо (контрафиле или шол);
  • 1 глава лук;
  • 4 скилидки чесън;
  • 2 ч.л. червен пипер;
  • 1 ч.л. кимион;
  • 2 дафинови листа;
  • 1 чаша бяло вино;
  • 1 чаша бульон;
  • 2 ч.л. сол;
  • черен пипер на вкус;
  • олио за запържване.

Как се прави печено дърпано свинско

Може да не режете свинското месо, а да го опечете цяло, но ако не сте правили цяло печено месо досега, по-скоро го нарежете на по-големи парчета (колкото юмрук) и го запържете в сгорещено олио, докато покафенее от всички страни или както се казва хване лек загар. (Ако сте пекли големи парчета месо и познавате вашата фурна добре, може да го обработите цяло).

След това го прехвърлете в голяма и дълбока тенджера с малко предварително загрята мазнина и оставете месото да се запечата, с цел да запази повече от сока си.

Извадете месото и оставете настрани. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги сложете да се запържват в същото олио, докато омекнат и станат златисти. Това ще донесе повече дълбочина на вкуса и аромата на ястието.

Добавете към запържения лук и чесън малко червен пипер, кимион, 1 дафинов лист, сол и черен пипер и разбъркайте хубаво, за да се освободят ароматите на подправките.

Налейте виното и бульона в тенджерата и разбъркайте за 5 минути, след което отнемете от котлона.

Прехвърлете месото в подходяща тава, залейте го със бульона с подправки от тенджерата и го покрийте с фолио.  Гответе на 170 градуса за средно около 2 часа  или до такава степен, че месото да стане крехко. Това лесно може да се провери по следния начин: след като се извади, трябва да може да се разкъсва на нишки с вилица.

Полезни съвети за дърпано свинско

За още по-наситен вкус, може да прибавите малко розмарин или мащерка.

Ястието може да бъде поднесено също така и с картофи, ориз или свежа салата.

Дърпано свинско е апетитно, сочно и крехко ястие, което ще впечатли всеки любител на месото и мезетата. Тази рецепта върви чудесно с различни гарнитури към нея и е идеален избор за приготвяне със или без повод.

снимка: Adobe

Вижте още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано