Просто следвайте тази стъпки и се насладете на готвенето, без да се притеснявате. Ще получите перфектното дърпано месо, а защо дърпано, защото просто се разделя на конци, когато го разкъсате с вилица. Но за да се случи това, има малка тънкост и тя се състои в бавното печене, на подходящата температура. Но хайде да пременим към рецептата.
Необходими продукти за дърпано свинско:
- 1 кг свинско месо (контрафиле или шол);
- 1 глава лук;
- 4 скилидки чесън;
- 2 ч.л. червен пипер;
- 1 ч.л. кимион;
- 2 дафинови листа;
- 1 чаша бяло вино;
- 1 чаша бульон;
- 2 ч.л. сол;
- черен пипер на вкус;
- олио за запържване.
Как се прави печено дърпано свинско
Може да не режете свинското месо, а да го опечете цяло, но ако не сте правили цяло печено месо досега, по-скоро го нарежете на по-големи парчета (колкото юмрук) и го запържете в сгорещено олио, докато покафенее от всички страни или както се казва хване лек загар. (Ако сте пекли големи парчета месо и познавате вашата фурна добре, може да го обработите цяло).
След това го прехвърлете в голяма и дълбока тенджера с малко предварително загрята мазнина и оставете месото да се запечата, с цел да запази повече от сока си.
Извадете месото и оставете настрани. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги сложете да се запържват в същото олио, докато омекнат и станат златисти. Това ще донесе повече дълбочина на вкуса и аромата на ястието.
Добавете към запържения лук и чесън малко червен пипер, кимион, 1 дафинов лист, сол и черен пипер и разбъркайте хубаво, за да се освободят ароматите на подправките.
Налейте виното и бульона в тенджерата и разбъркайте за 5 минути, след което отнемете от котлона.
Прехвърлете месото в подходяща тава, залейте го със бульона с подправки от тенджерата и го покрийте с фолио. Гответе на 170 градуса за средно около 2 часа или до такава степен, че месото да стане крехко. Това лесно може да се провери по следния начин: след като се извади, трябва да може да се разкъсва на нишки с вилица.
Полезни съвети за дърпано свинско
За още по-наситен вкус, може да прибавите малко розмарин или мащерка.
Ястието може да бъде поднесено също така и с картофи, ориз или свежа салата.
Дърпано свинско е апетитно, сочно и крехко ястие, което ще впечатли всеки любител на месото и мезетата. Тази рецепта върви чудесно с различни гарнитури към нея и е идеален избор за приготвяне със или без повод.
снимка: Adobe
Вижте още: