Рецепта за есенен гювеч с патладжани и грах, който ще промени представите ви за вкусно приготвена храна само от зеленчуци. Приятен апетит!
С настъпването на есента, когато природата ни дарява с изобилие от свежи зеленчуци, е идеалното време да приготвим вкусни манджи, които не само ще ни сгреят, но и ще ни заредят с енергия.
В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите класически есенен гювеч с патладжан и грах – ястие, което има неповторим вкус в същото време засища.
Рецепта за есенен гювеч
Необходими продукти
- 1 патладжан, нарязан на кубчета;
- 200 г грах;
- 2 картофа нарязани едро;
- 1 глава лук;
- 2 моркова, нарязани на колелца;
- 1 червена чушка;
- 1 зелена чушка;
- 3 домата, обелени и нарязани на едро;
- 2 супени лъжици олио;
- 1 чаена лъжичка червен пипер;
- 1 ч.л. чубрица;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1/2 чаена чаша вода;
- прясна мащерка.
Начин на приготвяне:
В голям тиган загрейте олиото на средна температура. Добавете нарязания патладжан и го запържете за около 5 минути, докато започне да омеква и леко покафенее.
Добавете лука, морковите и картофите и ги задушете за 5-7 минути, докато и те започнат да омекват.
След това добавете червената и зелената чушка, доматите и граха. Разбъркайте добре и гответе още 5 минути.
Поръсете с червения пипер, чубрицата, солта и черния пипер. Налейте водата и разбъркайте добре.
Прехвърлете сместа в гювеч или в огнеупорен съд с капак в предварително загрята на 180 градуса.
Печете гювеча около 40-45 минути или докато зеленчуците омекнат и ароматите се смесят. Готовия есенен гювеч с патладжани, грах и картофи , може да гарниран с прясна мащерка или магданоз.
Да ви е сладко!
Виж още: