понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София

Ето как се прави кисело зеле без претакане, в бидон по мързеливия начин

Кисело зеле без претакане – 100% успеваемост по изпитана рецепта. Ако нямате нужното време да претакате зелето, когато го правите в по-големи количества, то знайте, че претакането съвсем не е задължително, дори и наложително.

Тази практика е вече остаряла, но не забравена и в никакъв случай погрешна. Но в това забързано ежедневие, не всички хора имат време да претакат, затова сме подготвили една рецепта за кисело зеле без претакане, с която да откраднете ценно време за себе си.

Назад във времето, хората са правили кисело зеле със задължително претакане, понеже са ползвали големи дървени каци, в които е било почти невъзможно да се наглежда процеса. По тази причина, по-голямото количество сол е било нужно да циркулира от време на време, за да се получи еднакво осоляване на зеленчука и да няма участъци с по-голяма или по-малка соленост на саламаурата (разтвора).

Кисело зеле без претакане

Необходимото количество зеле, за което е описания по долу начин е 50кг зеле и 2.1кг морска сол. Очиствате и нареждате зелето в бидона с кочана нагоре. Затапвате с кръстачки или с пластмасов капак на дупки.

Разтваряте 900 гр. едра сол (може и 1кг) и оставяте да се охлади. Може да прецедите по желание. Пълните бидона с вода, като наливате междувременно равномерно разтворената сол. Водата е добре да покрие минимум два пръста кръстачките или мрежестия капак.

Останалото количество сол от 1.2кг увивате в чист тензух и връзвате на възел, като го поставяте най-отгоре върху затапеното зеле. По този начин водата сама ще си дърпа количеството сол и ще осолява разтвора равномерно.

кисело зеле без претакане
снимка: личен архив

След като сте свършили и това е време да сложите един найлон върху бидона и да завиете добре капака за да не влиза въздух. Отваряте след 40 дни и би трябвало да имате хрупкаво кисело зеле. Вече знаете как се прави кисело зеле без претакане.

Съвет: От  време на време, когато се сетите, може да разклатите леко настрани бидона за да завъртите саламурата, въпреки че не е задължително.

Казваме, би трябвало, понеже има различни фактори, които влияят на ферментацията. Примерно, ако зелето е пълно с нитрати (от торове, разтвори за пръскане по борба с вредители и болести) и т.н. има вероятност нитратите да попречат на млечнокиселата ферментация да се осъществи по естествения си начин. Има и други фактори, които влияят на зелето и му пречат да втаса, като например твърде ниска или твърде висока температура.

Желаем ви успех!

И все пак, за тези, които искат да си претакат и да остант малко насаме с мислите си сме подготвили и рецепта за кисело зеле в бидон с претакане.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Видове маникюр – модерни форми на ноктите

Не подценявайте силата на промяната на формата на ноктите и различните видове маникюр. Дори и най-минималистичният маникюр може да се превърне в печеливш  правилното...