понеделник, 20 май 2024
12.9 C
София

Ето колко сол се слага на кисело зеле, за да не го предобрите

Колко сол се слага на кисело зеле? Понеже този въпрос е винаги актуален около Димитровден (по старому и новому), ще обобщим отново няколко варианта за саламурата при приготвяне на кисело зеле в бидон.

И по точно, колко сол се слага на литър вода за кисело зеле колко сол се слага ако решите да пресмятате на килограм зеле, вместо литър вода и с колко морска сол да поръсите зелето, ако няма предварително да приготвяте саламура, а ще го посипвате между зелките. Ще споменем и колко сол да сложите на буркан кисело зеле и дали е по-подходящо да бъде ситна готварска сол или едра морска сол.

Колко сол се слага на кисело зеле

Насоките за вариантите и количеството сол, които даваме са ориентировъчни и в диапазони, като колко точно сол ще сложите зависи от вашите вкусови предпочитания. А колко точно сол да сложите от посочените по-долу диапазони за направа на кисело зеле по различните методи, решавате Вие.

Разбира се, все пак има някакъв минимум и максимум, който не е желателно да се надхвърля, понеже при твърде много сол, ще получите почти негодно за консумация зеле поради неговата свръх соленост / правили сме тази грешка:) /, а при твърде малко сол, рискувате да скъсите правилното консервиране и запазване на киселото зеле за по-дълго време.

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле в бидон и каква

При приготвянето на кисело зеле в бидон, количеството сол обикновено се движи между 20 и 30 грама сол на литър вода. Този диапазон ви позволява да определите точното количеството сол според личните си предпочитания.

Много от хората, които приготвят тази зимнина предпочитат да използват йодирана  морска сол за кисело зеле, вместо ситна сол. Истината е че, зелето ще стане и с двата вида.

Колко сол се слага на кисело зеле в буркани

При приготвянето на кисело зеле в буркани се използва предимно ситна сол, като желаното количество за постигане на оптимална соленост е от 25 до 30гр грама сол на 1 килограм зеле. Тази  концентрация е най-често предпочитана при консервирането на зелето в буркани, тъй като зелето ще се консервира добре, без да бъде толкова много солено.

Рецептата е лично изпитана и изпробване и няма грешка :). Тук също може да се използва едра морска сол, но идеята е зелето да се нареже на ивици, да се размеси и леко намачка със ситната сол, следователно ако ползвате морска сол ще ви е по-трудно или трябва да я смелите.

Има и трети вариант, просто разбърквате нарязаното зеле и посипвате сол до получаване на желаната соленост, като опитвате от време на време за да разберете, колко е солено. Този метод, като че ли е най-добър за хора, които не желаят изненади накрая.

Варианти с едра йодирана морска сол и ситна готварска сол за кисело зеле

При приготвянето на кисело зеле, както в бидони, така и в буркани, могат да се използват както едра морска сол, така и ситна готварска сол. Едрата морска сол е предпочитана от повечето хора, но там тънкостта е че тя трябва да бъде много добре разтворена (понякога и преварена) и е желателно да се прецеди след това през цедка.

Ситната готварска сол също може да се използва, като е особено подходяща, когато правите кисело зеле в буркани, тенджера или кофа или рязано кисело зеле. Разтваря се по-добре и няма толкова странични примеси, колкото едрата морска сол.

Ако не желаете предварително да правите саламура, с която да заливате зелето в бидона, може проста да си разпределите количеството едра морска сол към килограмите очистено зеле, което ще залагате в бидона и да посипвате между реденето на зелките, като при този вариант, слагате 3кг сол на 100кг зеле, или отново се връщаме на златната пропорция от3% или 30гр сол на килограм зеленчук.

Резюме

Вече знаете, колко сол да сложите на киселото зеле, но е важно да се отбележи, че количеството сол може да варира в зависимост от вашите лични предпочитания и други фактори и в крайна сметка, трябва солеността да е подходяща за Вас и хората, които ще го консумират.

Нужно е и да споменем, че по Българския държавен стандарт, солеността на саламурата (разтвора) трябва да е 4% ( БДС 813:1978), но по нашите рецепти, както и тези на повечето хора, които приготвят зимнина от зеле, смятаме, че идеалната соленост е около 2,5-3%.

Успех!

Прегледайте един метод по стара изпитана рецепта за главесто кисело зеле в бидон, както и този вариант за направа на кисело зеле в по-голям съд (отново бидон).

Страшно предложение: и тъй като Хелоуин наближава, вижте как да направите „СТРАШНА“ украса за Хелоуин за нула време 🙂

Здравно предложение: Не забравяйте да следите вашите стойности на кръвното налягане, тъй като зелето е особено солено, а солта способства за повишаване на стойностите му.

Виж още:

Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат и защо да предпочетем да предпочетем  калиев сорбат вместо с натриев бензоат.

Още от категорията
коментар

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Нови и свежи картички за рожден ден

Всички тръпнем я очакване, преди рождения ден на любимия ни човек. Било то вашият мъж, жена, дете, приятел, приятелка или просто близък човек, въпреки...