Крем карамелът е един от любимите ни десерти, още от деца и едва ли има някой който не го обича, но знаете ли на колко градуса се пече крем карамел? Ще е жалко, когато го извадим от фурната и забележим че е станал на шупли и далеч не е толкова гладък, колкото ни се иска. За да направите успешен крем карамелima някои тънкости, които трябва да знаете, за да елиминирате всякакви възможности за провал.
Не пропускайте: Крем карамел по класическа рецепта
На колко градуса се пече крем карамел
Въпреки че от фурна до фурна има разлика, едно е сигурно. За да получите успешен и гладък крем карамел, без шупли, трябва да печете десерта на 160 градуса с включена горна и долна фурна без вентилатор. Освен това, е добре да знаете, че водата в тавата, в която сте сложили формите с крема, не трябва никога да кипва (завира).
За да предотвратите това, може просто да слагате от време на време по 3-4 кубчета лед докато печете крем карамела.
А сега идва и въпросът за колко време се пече крем карамел. Времето ще варира в зависимост от това, колко големи са формичките ви за крем карамел. Във всеки случай трябва да го наблюдавате и когато започне да хваща златиста до кафява коричка отгоре би трябвало да е готов. Това се случва за около 40 минути до 1 час.
Има и други тънкости при печене и приготвяне на десерта. Може би сте забелязвали, как понякога се появяват дупчици, като мехури в самия десерт. За да избегнете това си има хитрина, която трябва да знаете. Целта е да не вкарваме въздух в самия крем, затова, трябва да го разбиете на ръка. Това ще ви гарантира перфектен резултат след опичане.
Виж още: