НачалоЗдравеTютюнопушене - какви вреди...

Tютюнопушене – какви вреди причинява на нашето здраве?

Вредния навика на тютюнопушене е причина номер едно за много предотвратими болести и причинена смърт в световен мащаб. Според изследвания, свързани с тютюнопушенето, този коварен навик отнема повече от 480 000 живота само в САЩ всяка година.

Тютюнопушенето струва на американците най-малко 289 милиарда долара всяка година и още 151 милиарда долара загуба на производителност и 130 милиарда долара преки разходи за здравеопазване.

Тютюнопушене – основни факти

 • цигареният дим съдържа повече от 7000 химикала, най-малко 69 от които причиняват рак. Пушенето е пряко отговорно за приблизително 90% от смъртните случаи от рак на белия дроб и приблизително 80% от смъртните случаи, причинени от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), включително емфизем и хроничен бронхит.
 • сред възрастните, които някога са пушили всеки ден, 78% са изпушили първата си цигара до 18-годишна възраст, а 94% са го направили до 21-годишна възраст.
 • сред настоящите пушачи 73% от диагностицираните им състояния, свързани с тютюнопушенето, са хронични белодробни заболявания. Дори сред пушачите, които са се отказали, хроничните белодробни заболявания все още представляват 50% от свързаните с тютюнопушенето състояния.
 • тютюнопушенето вреди на почти всеки орган в тялото и е основна причина за рак на белия дроб и ХОББ. Освен това е причина за коронарна болест на сърцето, инсулт и множество други видове рак и заболявания.

Ръст на тютюнопушенето в проценти

 • през 2017 г. приблизително 34,3 милиона, или 14,0% от възрастните на 18 и повече години са били настоящи пушачи.
 • мъжете са склонни да пушат повече от жените. През 2017 г. 15,8% от мъжете в пушат цигари всеки ден в сравнение с 12,2% от жените.
 • През 2017 г. 7,6% от учениците в гимназията и 2,1% от учениците в средното училище са употребявали цигари.

Факти за отказалите се от пушенето

 • никотинът е химикалът в цигарите, който причинява пристрастяване. Пушачите не само стават физически пристрастени към никотина, но също така свързват навика тютюнопушене с много социални дейности, което прави пушенето изключително трудно за отказване.
 • през 2017 г. приблизително 55,2 милиона възрастни са били бивши пушачи. От 34,3 милиона настоящи възрастни пушачи, 48,4% са спрели да пушат за ден или повече през предходната година, защото са се опитвали да спрат да пушат напълно.
 • отказването на тютюнопушене завинаги, често изисква многократни опити. Използването само на консултации или лекарства увеличава шанса опитът за спиране да бъде успешен, но комбинацията от двете е още по-ефективна.
 • индивидуалното и груповото консултиране са доказано ефективни.

Рискове от тютюнопушене за психичното здраве

Досега обсъждахме ефектите от тютюнопушенето върху здравето, които са добре познати. Като се има предвид постоянното развитие на науката е очевидно, че тютюнопушенето има дори повече последици за здравето, отколкото е писано досега.

Пример за област, в която са проведени много изследвания през последните години и където все още са необходими още изследвания – е връзката между тютюнопушенето и психическото здраве. Сред хората с психични разстройства има два пъти повече пушачи, отколкото сред здравото население, и обратно, значителна част от пушачите имат психични разстройства.

Все още обаче не е ясно в каква посока минава връзката между двете. Пушачите имат повишен риск от развитие на депресия или тревожно разстройство, но е трудно да се определи дали това е причинно-следствена връзка. Обратно, доказано е, че никотинът облекчава симптомите на депресия, тревожност и други психични проблеми, което би могло да обясни защо хората с тези проблеми са по-склонни да пушат.

Резюме

Цигарите са най-смъртоносният потребителски продукт, употребяван и използван широко, откакто свят светува. След създаването и разпространението им в края на 19 век, пушенето на цигари се разпространява по целия свят, причинявайки най-малко 100 милиона смъртни случая досега.

Любопитно: Тютюнопушене – какво причинява на сърцето и кръвоносната ни система?

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...