Задушено агнешко бутче за Великден и Гергьовден

Пробвайте тази рецепта за задушено агнешко бутче, подходяща за предстоящите празници, а и не само по празници разбира се. Получава се много крехко след подобаващо задушаване, след което се залива с вкусен сос. Но да не се размотаваме повече, а да пристъпим км рецептата.

Рецепта за задушено агнешко бутче

Ето и необходимите продукти, от които ще имате нужда, а те са разчетени за 1кг агнешко месо. Ако ще приготвяте повече, може просто да увеличите съотношението на съставките.

Необходими продукти

  • 1 кг прясно агнешко месо;
  • 60 гр масло;
  • 2 глави лук;
  • 2 моркова;
  • 200 гр бира;
  • сол на вкус

За соса на бутчето

  • 2 лъжици брашно;
  • 4 лъжички доматена салца (доматено пюре);
  • червен пипер;
  • лимонов сок;
  • 20 гр масло,
  • сол на вкус

Начин на приготвяне на задушено агнешко бутче

Първо почиствате и измивате добре агнешкото бутче под студена вода, след което го подсушавате. Следва да го задушите на среден огън в маслото, като го обръщате от всички страни, за да се получи приятно зачервяване. Докато запечатвате бутчето може да го подсолите на вкус.

Докато задушавате бутчето пускате отстрани нарязаните на ивици, лук и моркови и поливате малко по малко с бирата. ако се наложи, може да добавите и малко вода. Така готвите месото до пълното му омекване и сготвяне (под капак), след което изваждате само агнешкото бутче от съдът.

Отделно от това си правите запръжка от брашното, доматеното пюре и едва след като се позадуши, добавяте лимоновия сок, черния и червения пипер. Към така получения сос прибавяте и соса в който сте готвили бутчето. След като кипне, го отнемате и го пасирате да се получи фин и приятен сос за вашето задушено агнешко бутче.

Ако ви е необходима гарнитура, то задушени картофи или грах се допълват чудесно.

Да ви е сладко!

Агнешко печено по 3 начина

Агнешко със спанак и ориз

Агнешко бутче печено под фолио

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано