Заливка за мусака с кисело мляко. Във всяка мусака заливката играе важна роля, добавяйки кремообразна текстура и богат вкус на ястието. В тази статия ще ви представим рецептата за основната заливка за мусаката с кисело мляко, както и три вариации за застройка с по-различни вкусове. Нека да започнем с рецептите!
Вариант 1: Основна заливка за мусака с кисело мляко
Съставки:
- 500 грама кисело мляко;
- 3 яйца;
- 2 супени лъжици брашно;
- чаена лъжичка сода;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне за на заливката с кисело мляко за мусаката:
- В голяма купа разбийте яйцата със солта и черния пипер.
- Добавете киселото мляко и содата и разбийте добре, докато се получи хомогенна смес.
- Постепенно добавяйте брашното и разбъркайте, докато получите гладка заливка без бучки.
- Разстелете заливката върху мусаката, така че да покриете всичко. Печете няколко минути и вашата мусаката ще има сочна и пухкава заливка с кисело мляко.
Това е основната рецепта за заливка с кисело мляко, която можете да използвате винаги и е доказано сполучлива.
Сега ще ви предложим и четири варианта за по-различни вкусове:
Вариант 2: Заливка за мусака с кисело мляко и чесън
Необходими продукти:
- 500 грама кисело мляко;
- 4 яйца;
- 2 супени лъжици брашно;
- 3 скилидки чесън, пресовани;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Следвайте същите стъпки, както в основната рецепта.
Добавете пресния чесън и разбъркайте добре, за да го разпределите равномерно.
Тази вариация с чесън добавя аромат и пикантност на вашата мусака.
Вариант 3: Заливка с кисело мляко и копър
Съставки:
- 2 яйца;
- 2 супени лъжици брашно;
- 500 грама кисело мляко;
- 2 супени лъжици нарязан свеж копър;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне на заливката:
Постъпете по същия начин, както в основната рецепта.
Добавете нарязания копър и разбъркайте добре. Тази вариация с копър придава свежест и аромат на мусаката.
Вариант 4: Заливка с кисело мляко и пресен спанак
Продукти:
- 500 грама кисело мляко;
- 3 яйца;
- брашно, 2 с.л.;
- 200 грама пресен спанак, нарязан на ситно;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне за заливката за мусака:
Следвайте същите стъпки, както в основния рецепта. Добавете нарязания пресен спанак и разбъркайте добре.
Застройка с мляко и кашкавал
Ако решите да направите мусаката с леко хрупкава коричка може да добавите настърган кашкавал.
Необходимите продукти за застройката са както следва:
- 1 кофичка кисело мляко;
- 150 гр кашкавал;
- 3 яйца;
- 1 с.л. брашно;
- 1 ч.л. сода.
По абсолютно съшия начин може да направите и заливка на мусаката с кашкавал. Застройката се прави по същия начин с кисело мляко, яйца и малко сода. 10 минути преди е готово ястието изваждате тавата, настъргвате кашкавала и връщате във фурната да се запече до лека златиста коричка.
Други предложения с картофи: Вкусни картофи по смолянски
Резюме
Това всъщност са разновидности на основния вариант за заливка за мусака с кисело мляко, но с различни вкусове и цвят, които можете да изпробвате във вашата кухня. Изберете този, който ви харесва най-много и се забавлявайте да експериментирате с различни комбинации на съставките. Приятно готвене и наслада от вкусната мусака с кисело мляко!
Не пропускайте:
Заливка за мусака с прясно мляко – 4 варианта за пухкав топинг
Заливката на мусаката ми стана супер пухкава и дебела. Правих я по основната рецепта (1) но с четири яйца вместо с 3 и сложих 1 и 1/2 ч.л. сода а киселото мляко извадих 30-40 минути преди да я направя от хладилника за да бе е съвсем студено.
Принципно си похапвам мусаката с кисело мляко и чесън. Но не се бях сетила да сложа настъргани скилидки чесън направо в сместа за заливката. Идеята е добра и се получи също толкова добре.
Мусака без заливка е като сърма без зелев лист. И да истината е в повече мляко, яйца и аз лично слагам бакпулвер вместо сода.
Като манджа без мерудия :))))) Шегата настрана, но си е така, без заливка не е мусака!
Перфектната заливка за мусака по първи вариант, получава се гарантирани!
Стана уникално пухкава заливката. Благодаря. По рецепта номер 1.
Заливката за мусака стана супер по основния вариант. Вкусна и пухкава…. Браво!
Пробвах вариант 2 с чесън. Стана супер. По принцип я похапвам с чесън мусаката и допълнително кисело мляко.