Мусаката никога не е същата без заливка, а заливка за мусака с прясно мляко е най-често срещания вариант за довършителната част на това така обичано и често приготвяне традиционно ястие. Тя придава характерен вкус и текстура на мусакта и е ключът към перфектната наслада. В тази статия ще ви предложим 3 различни варианта за приготвяне на заливката за мусака с прясно мляко, които ще ви впечатлят със своя вкус и аромат.
Вариант 1: Класическа заливка за мусака с прясно мляко
Необходими продукти:
- 500 мл прясно мляко;
- 2 яйца;
- 2 супени лъжици брашно;
- 50 грама краве масло;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа разбийте яйцата. Добавете брашното и разбъркайте добре, докато се получи гладка смес. Загрейте прясното мляко и кравето масло в тенджера на умерен огън. Постепенно добавете разбитите яйца с брашното в горещото мляко, като постоянно разбърквате.
Подправете със сол и черен пипер на вкус. Продължете да разбърквате, докато заливката се сгъсти и стане леко кремообразна. С готовата заливка с прясно мляко залейте мусаката 10-15 минути преди картофите да са напълно сготвени.
Вариант 2: Заливка за мусака с прясно мляко и кашкавал
Ако не сте опитвали тази заливка, може да се изненадате колко вкусна се получава, а леко запечения кашкавал ще придаде малка хрупкавост на коричката. Ето и необходимите продукти:
- 500 мл прясно мляко;
- 100 грама настърган кашкавал;
- 3 супени лъжици брашно;
- 3 яйца;
- 50 грама краве масло;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Следвате абсолютно същите стъпки както при класическата мусака с прясно мляко, само че добавяте настъргания кашкавал, едва когато заливката се е посгъстила.
Вариант 3: Заливка за мусака с прясно мляко и извара
Съвсем не е за учудване, че и този вид заливка си има своите почитатели. Сиренето винаги се допълва добре с картофите, а в случая само допълнително ще увеличи обема на топинга с който ще залеете мусаката. Необходимите продукти са както следва:
- 500 мл прясно мляко;
- 100 грама извара;
- 2 супени лъжици брашно;
- 2 яйца;
- 50 грама краве масло;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Тук отново следвате стъпките от класическата заливка и добавяте натрошената на ситно извара, малко преди сгъстяване на заливката.
Вариант 4: Пухкава заливка със сода и прясно мляко
Този вариант е идентичен с класическата заливка за мусака, с тази разлика, че добавяме и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и в допълнение ползваме и кисело мляко. Содата ще надигне допълнително сместа, от което ще се получи още по-пухкава заливка.
Необходими продукти
- 500 мл прясно мляко;
- 200 гр кисело мляко;
- 4 яйца;
- 80 гр масло;
- 3 супени лъжици брашно;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Метода на приготвяне е същият, само че содата бикарбонат добавяте към киселото мляко да шупне, и чак тогава по малко го слагате в прясното мляко.
Разгледайте и другите ни рецепти за:
Заливка за мусака с кисело мляко – още 4 варианта