Рецепти

Заливка за огретен

Перфектната заливка за огретен е като последната реплика в театрална постановка, тя оставя вкусовия отпечатък, който определя цялото представление. Може да е тиха и нежна като яйце с мляко, драматична и плътна като бешамел, или напориста и изкушаваща като сметана със сирена.

Каквото и да има под нея, картофи, тиквички, броколи или друго, една добра заливка прави огретена завършен. В тази статия не просто ще изброим рецепти, а ще ви предложим три варианта.

1. Класическа заливка за огретен с яйца и кисело мляко

Тази заливка е най-популярна и се използва широко в традиционната българска кухня. Подходяща е за огретен с картофи, тиквички, патладжани или смесени зеленчуци.

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • сол на вкус
  • черен пипер (по желание)
  • щипка индийско орехче (по желание)

Начин на приготвяне:

Содата се добавя към киселото мляко и се разбърква, докато започне да шупти. Яйцата се разбиват леко с вилица или телена бъркалка, след което се смесват с млякото. Добавят се солта и подправките. Заливката се излива равномерно върху огретена и се запича до златисто.

Съвет: Тази заливка придава лека, пухкава текстура, особено когато се комбинира с настърган кашкавал или сирене отгоре.

Виж още: Класически огретен

2. Заливка с прясно мляко и брашно (бешамелова)

Тази заливка за огретен е по-плътна и кремообразна, типична за френски или италиански стил огретен, особено когато се приготвят с тиквички, карфиол или макарони.

Необходими продукти:

  • 500 мл прясно мляко
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • индийско орехче (по желание)
  • 100 г настърган кашкавал (по избор)

Приготвяне:

Маслото се разтопява в тенджерка, добавя се брашното и се запържва до светлозлатисто. Постепенно се налива прясното мляко при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти до консистенция на крем супа. Накрая се добавят сол и подправки. Заливката се излива върху огретена, а по желание се поръсва с кашкавал и се запича.

Съвет: Може да се обогати със сметана или настъргано сирене за още по-богат вкус.

Виж още: Класически огретен с картофи и сирене

3. Заливка за огретен със сметана и сирена

Тази заливка е идеална за любителите на по-изразените вкусове. Подходяща е за огретени с броколи, спанак, карфиол, гъби и месо.

Необходими продукти:

  • 200 мл готварска сметана (може и заквасена)
  • 1 яйце
  • 100 грама сирене (бяло саламурено, крема или рикота)
  • 50–100 г настърган кашкавал
  • щипка черен пипер и/или чесън на прах

Приготвяне:

Яйцето се разбива, към него се добавят сметаната и натрошеното сирене. Сместа се разбърква добре, добавят се кашкавалът и подправките. Заливката се излива върху огретена и се запича до златиста коричка.

Тънкости: Комбинацията от различни сирена (например синьо сирене, пармезан или топено сирене) придава богатство и дълбочина на вкуса.

Огретен без заливка е като книга без последна глава, има съдържание, но липсва завършеност. Изборът между пухкава вариантите за пухкава заливка за огретен не е просто въпрос на вкус, а на настроение, случай и дори малко кулинарно въображение.

Няма правилна формула, а само добро съчетание. И когато то е намерено, заливката вече не е просто покритие, а тя се явява историята, която си струва да се повтори.

Виж още: Запечени картофи с шунка и кашкавал

снимка: Adobe

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО