Тъй както мусаката няма да е завършена без заливка за мусака, така и пълнените чушки с кайма и ориз не са същите, без заливка за пълнени чушки.
Всъщност едно от нещата, които повечето от нас правят след като отделят ципата на пълнената чушка, е да смесят пълнежа със заливката от соса. А какъв сос за заливка се използва най-често…това разбира се е сос бешамел за пълнени чушки.
Заливка за пълнени чушки
Тази заливка е класическа и се прави от прясно мляко (някои използват кисело мляко, но далеч не се получава същото. Заливката сама по себе си е варена, тъй като се готви около 10-тина минути, докато се сгъсти.
Продукти у съставки за млечната заливка
Продуктите за заливка от сос бешамел са ясни, просто трябва да спазите количествените мерки и разбира се да добавите индийско орехче. Това което отличава тази млечна заливка от другите е именно тази подправка.
- 600 мл. прясно мляко;
- 80 гр. масло;
- 2 с.л. брашно с връх;
- индийско орехче;
- бял пипер, сол.
Как да приготвите заливка за пълнени чушки
Може да приготвите пълнените чушки по тази рецепта, ако все още не сте го направили.
В подходящ съд добавете масло и го разтопете на среден огън огън.
След като се разтопи, добавете веднага 2 с.л. брашно и разбъркайте добре за минута – две, но внимавайте да е прегори.
Започнете да доливате с непрекъснато бъркане прясното мляко.
Когато сте добавили и последното мляко гответе още за около 7 минути, докато се сгъсти напълно.
Подправете със сол на вкус, добавете щипка бял пипер и индийско орехче на вкус. Разбъркайте добре и отнемете от котлона.
Ако ще добавяте соса към тава с пълнени чушки и ще запичате във фурна, то тогава го оставете малко по-рядък и запечете заедно с чушките за около 10 минути. Ако само ще ги заливате с него, тогава само го сгъстете до желаната от вас степен.
Готовата заливка за пълнени чушки се слага на дъното на чинията или пък заливате чушките с нея по ваше предпочитание.
Да ви е сладко!
Виж още:
Сос скордаля (млечен сос с кисело мляко)
Кюфтета с бяла сос фрикасе