Декадентно сирене, хрупкава и обилна запеканка с картофи и шунка прави деня перфектен. Тази лесна рецепта, удобна за всеки ден от седмицата, ще спечели дори и най-придирчивите хора със своя уникален вкус.
Никога повече няма да гледате на шунката и картофите по този начин, когато опитате тази запеканка с картофи и шунка по оригинална рецепта. Това е високо оценена рецепта за ястие на фурна с шунка и картофи и с възхитителнa кремообразнa текстура, на което ще се наслади цялото ви семейство.
Как се прави Запеканка с картофи и шунка на фурна?
Съставки за запеканката на фурна
- 6 малки картофа, обелени и нарязани на кубчета;
- 7 супени лъжици масло/ олио;
- 500гр варена шунка, нарязана на кубчета;
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 3 супени лъжици брашно;
- 1 ½ чаши мляко;
- сол и смлян черен пипер на вкус;
- 200-300гр настъргано сирене (чедър), но може и обикновено краве сирене.
- ¼ чаша галета.
Начин на приготвяне на запеканка с шунка и картофи
Стъпка 1
Поставете картофите в голяма тенджера и я напълнете с подсолена вода. Оставете да заври. Намалете топлината до средно ниска и оставете да къкри, докато омекнат, 10 до 15 минути.
Стъпка 2
Междувременно загрейте фурната до 175 градуса, това е идеаланта температура за приготвяне на запеканка с картофи и шунка. Намаслете тавичката за печене.
Стъпка 3
Когато картофите са почти готови, разтопете 3 супени лъжици масло или олио в тиган на среден огън. Добавете шунката и лукът. Гответе и разбърквайте, докато лукът омекне и стане полупрозрачен, около 5 минути. Свалете от котлона.
Стъпка 4
Отцедете картофите, добавете към шунката и лукът и разбъркайте, за да се смесят добре. Прехвърлете в подготвения съд за печене.
Стъпка 5
Разтопете останалите 4 супени лъжици масло / олио в тенджера на среден огън. Разбийте брашното и разбъркайте, докато сместта стане подобна на паста и светло златисто кафява – около 5 минути.
Стъпка 6
Постепенно разбийте млякото в брашнената смес, подправете със сол и черен пипер. Продължете да разбърквате, докато се сгъсти – около 2 минути. Намалете топлината до средно ниска и разбъркайте сиренето чедър, докато се разтопи.
Стъпка 7
Сложете настъганото сирене към шунката и картофите. Отгоре поръсете с галета. (Горната част от сирената смес се изсипва върху картофите и шунката в тавичката).
Стъпка 8
Печете в предварително загрятата фурна, докато сосът почне да прави мехури и покафенее – 25 до 30 минути.
Стъпка 9 – Вашата запеканка с шунка и картофи е готова 🙂
Сервирайте топла и се насладете! Добър апетит!
Какво да сервирате към запеканка с картофи и шунка?
Запеканката с картофи и шунка е примамливо ястие, което се съчетава добре с набор други храни. Опитайте да го сервирате с аспержи или печени броколи за по-пълноценно ястие.
Как да съхраняваме запеканка с картофи и шунка?
Охладете и консумирайте остатъците от ястието с шунка и картофи до четири дни след приготвяне. Загрейте отново за да притоплите преди сервиране.
Рецептата е с любезното съдействие на Allrecipes.
Ако желаете, може да изгледате видеото за още една запеканка, но този път с редена шунка.
Отзиви и мнения за запеканка на фурна с шунка и картофи
§§§
„Имаше останала великденска шунка в хладилника. Необходимо е да се използва. Намерих тази рецепта. Лесно, вкусно и едно от онези ястия, които със сигурност ще направя отново. Трябва обаче да оставите соса да се сгъсти малко по-дълго, преди да го излеете върху сместа от шунка, картофи и лук.“
§§§
„Това е лесно и вкусно седмично вечерно меню. Правих тази запеканка с картофи и шунка два пъти и намалих съставките на рецептата наполовина, защото сме само съпругът ми и аз. Също така използвах деликатесна шунка и мисля, че това ми харесва повече от рецептата с варената шунка. Мъжът ми обаче не хареса галетата. Благодаря за рецептата!“
§§§
„Следвах рецептата, но я направих в малко по-различен ред. Сварих лука в маслото, след това добавих 3 чаши пилешки бульон (в млякото) и след това шунката и нарязаните на кубчета картофи. След като картофите се сварят – отцедени, като се запази 1 1/2 c от бульона – се добавя брашното за сгъстяване на соса и след това сиренето. Поставих картофите и шунката обратно в фурната, залети със соса и изпечени според рецептата. Фантастично.“
§§§
„Много лесно и бързо се прави. Уверете се, че сте подготвили всичките си съставки!“
§§§
„Какъв чудесен начин да използвате шунката, за да направите вкусна храна. Моето семейство изяде всичко. Беше бързо и лесно за приготвяне ястие.“
§§§
„Харесахме какво се получи, което означава БЕЗ остатъци. Нарежете 6 картофа на кубчета, настържете сирене чедър и изпържете лука, докато картофите се варят. Добавих и зелена чушка за цвят. Следващият път ще добавя задушени броколи.“
§§§
„Тази рецепта си струва да я приготвите.“
§§§
„Тази рецепта е наистина добра. Имаше приятен вкус и определено ще я направя отново.“