понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоРецептиВкусна запеканка с картофи...

Вкусна запеканка с картофи и шунка (на фурна)

Декадентно сирене, хрупкава и обилна запеканка с картофи и шунка прави деня перфектен. Тази лесна рецепта, удобна за всеки ден от седмицата, ще спечели дори и най-придирчивите хора със своя уникален вкус.

Никога повече няма да гледате на шунката и картофите по този начин, когато опитате  тази запеканка с картофи и шунка по оригинална рецепта. Това е високо оценена рецепта за ястие на фурна с шунка и картофи и с възхитителнa кремообразнa текстура, на което ще се наслади цялото ви семейство.

Как се прави Запеканка с картофи и шунка на фурна?

Съставки за запеканката на фурна

  • 6 малки картофа, обелени и нарязани на кубчета;
  • 7 супени лъжици масло/ олио;
  • 500гр варена шунка, нарязана на кубчета;
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • 3 супени лъжици брашно;
  • 1 ½ чаши мляко;
  • сол и смлян черен пипер на вкус;
  • 200-300гр настъргано сирене (чедър), но може и обикновено краве сирене.
  • ¼ чаша галета.

Начин на приготвяне на запеканка с шунка и картофи

Стъпка 1

Поставете картофите в голяма тенджера и я напълнете с подсолена вода. Оставете да заври. Намалете топлината до средно ниска и оставете да къкри, докато омекнат, 10 до 15 минути.

Стъпка 2

Междувременно загрейте фурната до 175 градуса, това е идеаланта температура за приготвяне на запеканка с картофи и шунка. Намаслете тавичката за печене.

Стъпка 3

Когато картофите са почти готови, разтопете 3 супени лъжици масло или олио в тиган на среден огън. Добавете шунката и лукът. Гответе и разбърквайте, докато лукът омекне и стане полупрозрачен, около 5 минути. Свалете от котлона.

Стъпка 4

Отцедете картофите, добавете към шунката и лукът и разбъркайте, за да се смесят добре. Прехвърлете в подготвения съд за печене.

Стъпка 5

Разтопете останалите 4 супени лъжици масло / олио в тенджера на среден огън. Разбийте брашното и разбъркайте, докато сместта стане подобна на паста и светло златисто кафява – около 5 минути.

Стъпка 6

Постепенно разбийте млякото в брашнената смес, подправете със сол и черен пипер. Продължете да разбърквате, докато се сгъсти – около 2 минути. Намалете топлината до средно ниска и разбъркайте сиренето чедър, докато се разтопи.

Стъпка 7

Сложете настъганото сирене към шунката и картофите. Отгоре поръсете с галета. (Горната част от сирената смес се изсипва върху картофите и шунката в тавичката).

Стъпка 8

Печете в предварително загрятата фурна, докато сосът почне да прави мехури и  покафенее – 25 до 30 минути.

Стъпка 9 – Вашата запеканка с шунка и картофи е готова 🙂

Сервирайте топла и се насладете! Добър апетит!

Вкусна запеканка с картофи и шунка

Какво да сервирате към запеканка с картофи и шунка?

Запеканката с картофи и шунка е примамливо ястие, което се съчетава добре с набор други храни. Опитайте да го сервирате с аспержи или печени броколи за по-пълноценно ястие.

Как да съхраняваме запеканка с картофи и шунка?

Охладете и консумирайте остатъците от ястието с шунка и картофи до четири дни след приготвяне. Загрейте отново за да притоплите преди сервиране.

Рецептата е с любезното съдействие на Allrecipes.

Ако желаете, може да изгледате видеото за още една запеканка, но този път с редена шунка.

Отзиви и мнения за запеканка на фурна с шунка и картофи

§§§

„Имаше останала великденска шунка в хладилника. Необходимо е да се използва. Намерих тази рецепта. Лесно, вкусно и едно от онези ястия, които със сигурност ще направя отново. Трябва обаче да оставите соса да се сгъсти малко по-дълго, преди да го излеете върху сместа от шунка, картофи и лук.“

§§§

„Това е лесно и вкусно седмично вечерно меню. Правих тази запеканка с картофи и шунка два пъти и намалих съставките на рецептата наполовина, защото сме само съпругът ми и аз. Също така използвах деликатесна шунка и мисля, че това ми харесва повече от рецептата с варената шунка. Мъжът ми обаче не хареса галетата. Благодаря за рецептата!“

§§§

„Следвах рецептата, но я направих в малко по-различен ред. Сварих лука в маслото, след това добавих 3 чаши пилешки бульон (в млякото) и след това шунката и нарязаните на кубчета картофи. След като картофите се сварят – отцедени, като се запази 1 1/2 c от бульона – се добавя брашното за сгъстяване на соса и след това сиренето. Поставих картофите и шунката обратно в фурната, залети със соса и изпечени според рецептата. Фантастично.“

§§§

„Много лесно и бързо се прави. Уверете се, че сте подготвили всичките си съставки!“

§§§

„Какъв чудесен начин да използвате шунката, за да направите вкусна храна. Моето семейство изяде всичко. Беше бързо и лесно за приготвяне ястие.“

§§§

„Харесахме какво се получи, което означава БЕЗ остатъци. Нарежете 6 картофа на кубчета, настържете сирене чедър и изпържете лука, докато картофите се варят. Добавих и зелена чушка за цвят. Следващият път ще добавя задушени броколи.“

§§§

„Тази рецепта си струва да я приготвите.“

§§§

„Тази рецепта е наистина добра. Имаше приятен вкус и определено ще я направя отново.“

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Мусака от картофи и сирене

Тази рецепта за мусака от картофи и сирене, е още една версия на мусаката, но  този път безмесна. На практика много се доближава до...