НачалоЗдравеЗапек при бременност: причини,...

Запек при бременност: причини, симптоми и методи за облекчение

Много жени изпитват запек при бременност и това е е само един от онези „бляскави“ странични ефекти през тези девет месеца, в които тялото им се променя.

Нередовните движения на червата и бавното храносмилане са неприятни, но са напълно често срещани по време на бременност, особено през третия триместър. Хубавото е, че можете да поправите нещата.

Какво представлява запекът при бременност?

Запекът е невъзможност за лесно изхождане – уморителен и досаден проблем, когато не може да свършите нещата както си му е реда. Характеризира се с намаляване честотата на ходене по голяма нужда и втвърдяване на изпражненията. Ако обикновено ходите до тоалетната по голяма нужда, само два до три пъти седмично, вероятно няма да разберете дали имате запек или не. Но ако не сте ходили четери дни или цяла седмица, това вече няма как да не разберете, че става въпрос за запек.

Защо се получава запек при бременност?

Около 40 процента от жените имат запек в даден момент по време на бременността си. Увеличаването на хормона прогестерон се освобождава, за да разхлаби връзките и мускулите в тялото ви. Това улеснява раждането на вашето бебе.

Тези хормони също влияят на мускулите около червата, причинявайки бавно храносмилане. Това обикновено се случва около втория до третия месец от бременността, въпреки че може да се влоши с напредване на времето.

Някои добавки с желязо, които се предписват за лечение на анемия по време на бременност, също могат да причинят запек.

Какви са симптомите на запек при бременност?

Запек при бременност

Освен че нямате движение на червата, можете също да изпитате подуване и болки в корема, а фекалната маса, може да бъде твърда и суха.

Ако се напрягате твърде много, може да развиете хемороиди, които могат да сърбят и кървят, оставяйки яркочервена кръв.

Средства за запек при бременност

  1. Диетата е един от най-добрите начини за справяне със запека. Включете изобилие от храни, богати на фибри, като пълнозърнести зърнени храни, овесени ядки, зеленчуци и сушени плодове като кайсии и сини сливи. Фасулът и варивата също са добри източници. Въпреки това, уверете се, че сте увеличили приема на течности или това може да бъде болезнен процес.
  2. Трябва да се стремите да пиете около 1.5 литра течности, вода, сок или билков чай, или чай от джинджифил по време на бременност. Това помага да поддържате червата меки и да се движат през храносмилателния тракт.
  3. Леките упражнения, включително ходене или плуване, също са полезни при запек, тъй като увеличават кръвообращението, за да стимулират храносмилателната ви система.
  4. Вместо обичайните си три хранения на ден, помислете дали да не ги разделите на пет или шест по-малки. Това дава време на стомаха ви да смила храната, без да се налага да работите извънредно, докато по-тежките хранения затрудняват храносмилателната ви система да обработи това, което сте изяли.
  5. Въпреки че трябва да се консултирате с гинеколога или лекаря си преди това, някои жени са установили, че акупунктурата по време на бременност помага при запек.

Кога да посетите вашия личен лекар

Не забравяйте да се свържете с вашия личен лекар, ако не сте ходили дълго време в тоалетната и имате болка. Вашият личен лекар може да предпише лаксативи, за да насърчи движението на червата.

Тъй като не всички лекарства за разхлабване и подобни лаксативи са тествани върху бременни жени, не забравяйте да споменете, че сте бременна.

Резюме

Най-добрият начин да предотвратите запек при бременност е като пиете много течности, консумирате храни с високо съдържание на фибри и раздвижвате тялото си, особено към края на бременността. Това са все неща, които ще бъдат от полза и за тялото ви, особено докато сте бременна.

Ако сте развили хемороиди, можете да вземете кремове и мехлеми за лечение на дискомфорта, но посетете Вашия лекар, ако получите продължително кървене.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...