Просто, но доста интересно ястие – запечени картофи с колбаси, домати и сирене. Картофените филийки във фурната ще станат меки, колбасите са добър заместител на месото, доматите ще добавят сочност, а майонезата ще бъде спойката между всички продукти. Сиренето от своя страна ще се стопи и ще направи ястието още по-апетитно. Много вкусно и лесно за приготвяне ястие, което всеки може да направи.
Рецепта за запечени картофи
- 550 гр картофи;
- 200 гр. колбаси по избор;
- 300 гр домати;
- 100 гр твърдо сирене;
- 100 гр. майонеза;
- 1 скилидка чесън;
- 1/2 ч.л. червен пипер;
- сол на вкус;
- 1 щипка смлян черен пипер;
- олио;
- копър за гарниране.
Начин на приготвяне
Включете фурната и я оставете да загрее на 190 градуса.
Подсушете обелените картофи с хартиена кърпа и нарежете на средно големи кубчета. Обелете колбасите и нарежете на филийки. Следва да измиете доматите и да ги нарежете на малки кубчета.
Смесете картофите, колбасите и доматите в дълбока купа. Добавете майонезата, сол на вкус, смлян черен пипер и червен пипер. Чесънът се обелва, нарязва се на ситно и също се поставя в купа.
Разбъркайте всичко внимателно. Предпоследната стъпка е да намажете дъното на съд за печене с малко мазнина или да сложите лист хартия за печене вместо това.
Печете в предварително загрята на 190 градуса за 40 минути, до почти пълна готовност на картофите. След 30 минути, извадете тавата от фурната и настържете
твърдото сирене на едро ренде.
Върнете ястието във фурната и запечете още 10 минути на същата температура, докато сиренето се разтопи. Може да гарнирате вашите запечени картофи, по желание с копър или пък с магданоз.
Да ви е сладко!
На ваше разположение сме подготвили още рецепти с картофи, а именно: Перфектните печени картофи и картофи по смолянски
снимка: stock.adobe.com