Запечени картофи с шунка и кашкавал

Запечени картофи с шунка и кашкавал е истинска класика в кухнята, която съчетава леснота и вкус лесно за приготвяне на бърз обяд или вечеря. Популярността на рецептата се дължи не само на лесната и подготовка, но и на основните продукти, които са всичко на всичко 3 на брой.

Необходими продукти

  • картофи: за предпочитане е да се използват сортове, подходящи за печене (жълти картофи)
  • шунка: може да използвате както свинска шунка, така и пуешка за по-лек вариант
  • кашкавал: изберете кашкавал с високо качество, който се разтапя добре
  • подправки: сол, черен пипер и други по желание

Начин на приготвяне

Запечени картофи с шунка и кашкавал

Обелете и нарежете картофите на тънки филийки или малки кубчета. Измийте ги добре, за да премахнете излишното нишесте.

Шунката нарежете на тънки ивици или кубчета. Ако предпочитате по-интензивен вкус, можете леко да я запържите на тиган преди добавянето ѝ.

Кашкавала настържете  на едро ренде, за да осигурите равномерно разтопяване.

Изберете огнеупорна тава или керамичен съд като касерола и намажете дъното и стените с масло, за да избегнете залепване.

Започнете с ред картофи, като ги подреждате равномерно. Поръсете със сол, черен пипер и малко настърган кашкавал. След това добавете слой шунка. Повторете процеса, докато продуктите се изчерпат, като завършите с картофи.

За по-кремообразна структура можете да приготвите сос бешамел или просто да разредите сметана с мляко. Полейте ястието равномерно със соса, за да не остане сухо.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. След това махнете фолиото, поръсете обилно с настърган кашкавал и върнете във фурната за още 10-15 минути, докато кашкавалът придобие златиста коричка.

Запечени картофи с шунка и кашкавал

Бързи съвети:

Можете да включите зеленчуци като гъби, чушки или броколи за по-богат вкус и текстура.

Ако искате пикантност, добавете червен пипер, чили люспи или чесън на прах.

Освен традиционния кашкавал, можете да използвате пармезан, моцарела или чедър.

Пресен розмарин, мащерка или магданоз ще добавят свежест и допълнителен аромат.

Ползи за здравето

Това ястие е не само вкусно, но и предлага хранителна стойност:

Картофите са богат източник на въглехидрати, витамини и минерали като калий и витамин С.

Шунката осигурява протеини и енергия, а кашкавалът е добър източник на калций, който укрепва костите.

Тази рецепта за запечени картофи с шунка и кашкавал са перфектен пример за това как с минимални усилия и прости съставки може да направите вкусно и лесно ястие за по малко от 1 час.

Да ви се сладко!

снимки: личен архив

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано