Пилешката супа е лека, питателна и здравословна, но как да направите застройка за пилешка супа, за да завършите това предястие по най-вкусния и перфектен начин ще разберем в следващите редове.
Когато се застройва супа, се придава гъстота и текстура на бульона, като по този начин супата става леко по-гъсна, почти непрозрачна и доста по-вкусна.
Застройка за пилешка супа
Принципно при правенето на застройка се използват няколко техники:
- топла застройка;
- студена застройка;
- варена застройка;
- застройка с яйца.
За пилешката супа най-поодходяща е топлата застройка, както и застройка с яйца (само жълтъците). Но да не разводняваме същността на темата, ето и няколко начина по които да направите перфектната застройка за пилешка супа.
Застройка за пилешка супа с кисело мляко и яйца
Ако все още не сте приготвили пилешката супа, то тази рецепта тук е наистина изпитана и успешна и може да я приготвите по нея, след което да използвате една от застройките описани в тази статия.
Необходимите продукти за застройване на супата от пилешко месо са както следва:
- 300 гр. кисело мляко;
- 2 жълтъка.
Само да споменем, че в много рецепти за застройка се добавят само 2, 3 или четири лъжици кисело мляко. Опитът показва, че това далеч не е достатъчно, особено с нишестените купешки млека. Тази рецепта използва 300 гр. и сме преценили, че това е идеалното количество за да получите вкусна застройка. От яйцата се ползват само жълтъците, и то 2 на брой. Така вкусът на пилешото месо става по-богат, текстуртата по-плътна, а самата супа придобива приятен жълтеникав цвят.
Самото приготвяне на застройката е повече от лесно. Разбивате много добре киселото мляко с жълтъците, може да ползвате миксер или пасатор. Следва да започнете да добавяте по малко от чорбата на топлата супа с черпак към разбитите жълтъци и мляко и да бъркате постоянно, като след всяко добавяне връщате малко в тенджерата със супата. След 1-2 загребвания и смесвания с черпак, би трябвало да имате най-вкусната застройка, стига да сте се справили и със самата пилешка супа.
Застройка за супа от пилешко с прясно мляко
Тази застройка е също вид топла застройка, като разликата е че вместо кисело мляко се ползва прясно мляко и малко брашно. Необходимите продукти са както следва:
- 250 мл прясно мляко;
- 30 гр брашно;
- 2 жълтъка.
Начина на приготвяне е същият, както в застройката от първата рецепта.
Варена застройка за пилешка супа
- 250 гр кисело мляко;
- 1 с.л. брашно;
- две-три капки сок от лимон;
- 2 жълтъка.
Приготвянето на тази застройка става по следния начин: в подходяща касерола или друг малък метален съд смесвате всички съставки и ги разбивате много добре. На среден до силен огън загрявате тази смес докато кипне за 3-4 минути, след което добавя към топлата пилешка супа и се разбърква много добре. Този метод е малко по-бавен, от първия вариант, но екстурата се получава най-плътна и на практика няма как да се пресече застройката.
Застройка за супа от пиле без кисело мляко
Тази застройка далеч не е най-перфектния вариант, но пък е най-икономичния и също върши работа. Ще ви е нужен жълтъкът на едно яйце и малко изцеден лимон.
- 1 жълтък;
- сокът от половин лимон.
Техниката е същата, забивате съставките добре и добавяте по малко от топлата супа при тях с непрекъснато бъркане и връщате в тенджерата. Така приготвена, тази застройка е по-лека и е перфектна за хората, които имат лактозна непоносимост.
Застройка за пилешка супа със сметана
Ако имате под ръка готварска сметана, то може да приготвите вкусна застройка за пилешката супа и нея.
- 3 супени лъжици сметана;
- 2 жълтъка.
За да я приготвяте следвайте указанията по-горе, като тук е важно наистина да изравните температурата на разбитата сметана с тази на пилешката супа преди да я прибавите.
Разгледайте и другите ни сходни кулинарни предложения: