НачалоЛайфстайлЗащо горчи патладжана? 4...

Защо горчи патладжана? 4 причини, защо може да горчат

Независимо дали обичате или мразите патладжаните, вероятно сте забелязали, че те могат да бъдат горчиви до такава степен, че да развалят ястието. Но защо горчи патладжана понякога и има ли надежден начин да избегнем горчивите патладжани?

Патладжаните обикновено имат фин сладък вкус и са кремообразни, когато са приготвени правилно. Въпреки че повечето от хората обичат патладжани, те понякога могат да бъдат наистина горчиви и неприятно да попаднете на горчив патладжан.

Причини защо патладжаните горчат

Горчив патладжан от химическите съединения

Патладжана понякога горчи поради естествено срещащи се съединения в него, наречени алкалоиди, които растението може да произвежда в по-големи количества, за да се защитят от неприятели. Патладжаните може да имат по-голяма концентрация на алкалоида соланин, който може да им придаде горчив вкус, също ако не са отглеждани правилно.

Друго съединение, което вероятно допринася за горчивината на патладжана, е антоцианинът, който е фитохимикал, който придава на патладжана неговия красив лилав оттенък и може да действа като антиоксидант. Съдържа се предимно в кожата.

Патладжаните може да горчат поради своята възраст и размер

Дали един патладжан горчи малко или много зависи от възрастта и размера на плода. И да, патладжанът е плод. По-големите и по-зрели патладжани могат да бъдат по-горчиви, обикновено защото семената им са по-големи и са склонни да задържат по-горчивия вкус.

Сортове патладжан, които горчат повече

Горчивината им също може да зависи от сорта. Обикновения патладжан и малките сортове патладжани обикновено са по-горчиви от италианските, белите или японските патладжани, които са малко по-сладки.

Условията на отглеждане може да доведат до горчиви патладжани

Условията, при които се отглежда патладжанът, също могат да повлияят на горчивината. Неподходящото отглеждане може да стресира растението, което го кара да произвежда повече горчиви съединения, които го предпазват от факторите на околната среда.

Как да избегнем горчивите патладжани

Има неща, които можете да направите, ако не ненавиждате горчиви патладжани. Първо се уверете, че купувате най-пресния патладжан, който можете да намерите.
Консумирането на пресни патладжани също е важно, тъй като може да се образуват повече горчиви съединения, когато набраният патладжан се заседи.

Търсете патладжан със среден размер вместо най-големия и го консумирайте скоро след прибиране на реколтата, когато е възможно, за да сведете до минимум горчивината. Потърсете такъв с блестяща, опъната кожа и без бръчки. Трябва да е чувства твърд на допир.

Недовареният патладжан често е горчив, особено ако използвате патладжан с дебела кора, който обикновено се среща най-често. Обелете кожата или я отстрнете с белачка, като се опитате да го готвите малко по-дълго, ако случаят е такъв.

Други съвети за намаляване на горчивината

  1. Съхранявайте патладжаните на хладно и тъмно място, като контейнера за зеленчуци в хладилника.
  2. Отстранете семената и кожата преди готвене.
  3. Отрежете стъблото и близките области преди готвене. Стъблото и областта близо до стъблото обикновено са мястото, където се събират горчиви съединения.
  4. Нарежете патладжана и го поръсете със сол. Оставете ги да престоят около 30 минути, след което го подсушете преди готвене.

Вече знаете защо горчи патладжана и как да предотвратите това с няколко малки трика и тънкости при неговото приготвяне.

Вредна ли е горчивината на патладжана

По принцип е безопасно да ядете горчив патладжан, освен ако не сте чувствителни към съединението соланин. Обикновено няма достатъчно присъствие, за да причини сериозни здравословни проблеми. Но ако не можете да понасяте това химично съединение, може да имате проблеми с храносмилането. Други хора може просто да не се насладят на горчивия вкус.

От кулинарна гледна точка, малко горчивина в храни, като патладжан, може да бъде желателна, тъй като добавя сложност към крайния вкус на ястието според известни готвачи. Ключовото е да сведете до минимум прекомерната горчивина и да балансирате леката горчивина с други вкусове, за да създадете вкусно изживяване с патладжан.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Есенен маникюр в кафяво

Тази есен, кафявите нюанси за маникюр доминират с изтънчена елегантност и топлина. Този сезон се характеризира с богатство на земни цветове, които отразяват есенната...

Парена туршия със зеле и моркови

Маникюр с брокат