НачалоЗа домаЗащо колата не пали...

Защо колата не пали в студено време и кои лампи на таблото светват най-често?

В зависимост от това къде живеете, зимата може да донесе всичко – от снежни периоди до сух студ и коварни температурни условия. Най-често колата не пали в студено време и понякога ни плаши със светнали лампи на таблото. Но какви може да са причините разберете в следващите редове.

Изтощен акумулатор (нисък ампераж)

Ако колата не пали в студа, то акумулатор може да се е изтощил и ще се сблъсквате с доста трудности, ако трябва да шофирате до работа или да свършите някоя задача. Ниските температури забавят химическите процеси в батерията, намалявайки способността й да поддържа заряд. Старите акумулатори са особено податливи на повреда през зимата.

Масло, трансмисионна течност и антифриз

Студът, донесен от зимата, също може да повлияе на течностите, които са жизненоважни за запалването на автомобила и поддържането на правилната му работа. Студът сгъстява маслото, трансмисионната течност и антифриза, което ги кара да се движат по-бавно в системата.

Дизеловите превозни средства може дори да изпитат „прехъркват“, което може да попречи на автомобила да запали. Това представлява особена опасност за маслото, тъй като то не може ефективно да се изпомпва през двигателя. Следването на спецификациите на производителя за вискозитета на маслото през зимата може да помогне за поддържане на функционалността на автомобила.

Ако има влага или конденз в горивния тръбопровод на вашия автомобил, тя може да замръзне и да затрудни стартирането и гладката работа на двигателя. През зимата дръжте резервоара си с гориво наполовина пълен и използвайте всички препоръчани добавки според инструкциите на вашия автомобил.

Запалителни свещи

Ако колата ви има проблеми със запалването или двигателя работи неравномерно, когато температурите спаднат и стане студено, причината може да е в повредени или износени запалителни свещи. Запалителните свещи осигуряват искрата, която запалва сместа въздух/гориво в цилиндрите на вашия двигател.

Но екстремният студ затруднява контактните повърхниости да свършат работата си. Ето защо студът влияе на запалителните свещи и кога може да се наложи да ги смените освен ако не през зимата.

Колата не пали зимно време (хибриди)

Подобно на конвенционалните превозни средства, електромобилите имат свои собствени слабости при студено време. Студеното време намалява ефективността на електрическите превозни средства, тъй като батерията изисква допълнителна енергия за захранване на автомобила и за работа на отоплението и други вътрешни компоненти.

Също така ще отнеме повече време, за да заредите вашето електрическо превозно средство в студа. Уверете се, че редовно зареждате батерията си, за да не останете на студено. Тук имаме някои други полезни съвети за шофиране през зимата за собствениците на електромобили.

Прочетете повече за това в carinfo.bg.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...