НачалоГрадинаЗащо някои краставици горчат?...

Защо някои краставици горчат? 5 начина да избегнете горчиви краставици

Горчивите краставици са майстори на маскировката. Те може да са както хрупкави така и перфектни на вид, но след като отхапете, се питате „Защо краставиците горчат”. Учените са установили какво прави краставиците горчиви и защо се развива този неприятен вкус. След като разберете причините е лесно да предотвратите този горчив вкус на краставица да съсипе следващата ви лятна салата. Тези пет лесни за следване съвета ще ви помогнат да избегнете отглеждането на горчиви краставици във вашата градина.

Защо някои краставици горчат?

Повечето краставици са съвършено вкусни, докато други плодове, понякога дори от същото растение, са горчиви. Причината е органично съединение, наречено кукурбитацин. Горчивите краставици съдържат големи количества кукурбитацин в плодовете си. Всички краставични растения съдържат кукурбитацин, но тези отглеждани в домашни условия, може да нагарчат, ако не се грижите правилно за насажденията. Съединението се събира най-вече в техните стъбла, листа и корени, където може да помогне за възпиране на вредители, но често може да се съдържа и в плода.

Кукурбитацинът мигрира в плодовете при стресови условия на отглеждане. Влизайки от края на стъблото на плода, горчивото съединение може да не се разпространи в цялата краставица, което обяснява защо половината плод – края на стъблото е горчив, а останалата част от плода е идеално вкусна. Кожата на краставицата често съдържа повече от горчивото съединение, отколкото месестата част. Отстраняването на кожата помага да се премахне и голяма част от горчивия вкус.

Как да предотвратим горчивия вкус на краставиците

1. Изберете правилните сортове

Някои видове краставици по природа са по-податливи на горчивина от други. Агрономите са създали нови сортове въз основа на количеството кукурбитацин, преобладаващ в растителните части и стъбла. Растенията с по-ниски нива на кукурбитацин е по-малко вероятно да станат горчиви при неблагоприятни условия на отглеждане. Популярни и лесни за намиране негорчиви сортове са тест Грийн, тести Кинг и други.

Високите концентрации на кукурбитацин понякога са придружени от стрес в растението.

2. Осигурете много вода

Краставиците са по-склонни да станат горчиви при сухи условия. Съединението кукурбитацин се натрупва в растението, докато то се бори да расте. С времето кукурбитацинът си проправя път към плода и може да имате горчива краставица. Когато естествените валежи са оскъдни, поливайте растенията дълбоко, за да сте сигурни, че получават общо 5см вода на седмица. Стремете се да поливате сутрин или късно следобед, за да може листата да изсъхнат бързо. Гъбичните заболявания са по-склонни да се развият върху листа, които остават влажни за дълги периоди.

Ако живеете в сух регион, помислете за инсталиране на капково напояване близо до краставичните растения. Изключително ефективни и лесни за използване, тези напоителни системи доставят струйка вода до основата на растението за няколко часа. Сдвоете ги с таймер на водоизточника, за да направите осигуряването на точното количество вода, от което се нуждаят вашите краставици, още по-лесно.

3. Добавете мулч

Разстелете слой с дебелина 5 см от слама или окосена трева като мулч около основата на растенията, за да запазите почвената влага и умерената температура на почвата. Стресовите условия на отглеждане, вариращи от суша до топлина и студ, могат да причинят горчиви краставици. Мулчът се бори със сухите условия, като създава бариера за ограничаване на загубата на влага в почвата. Слой мулч също работи за изолиране на почвата. Изолационната сила на мулча намалява температурните колебания в зоната на корените на растението, което помага за предотвратяване на горчиви плодове.

4. Засейте нови семена

Ако сте опитали всичко и нищо не помага, явно сорта семена който ползвате в бил горчив. При положение че е средата на лятото, може просто да засадите нови семена и да следвате стъпките за редовно поливане и мулчиране.

5. Бъдете търпеливи

Ако имате горчиви краставици, не забравяйте, че и това ще отмине. Като цяло, веднага щом проблемните условия за отглеждане отшумят, новоформираните краставици ще имат приятен вкус и ще бъдат желана добавка към следващата салата.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...