понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоРецептиТуршия / зимнинаЗа колко време става...

За колко време става киселото зеле? При оптимални условия, зелето става за…

Взели сте зелки (кьосе в най-добрия случай), напълнили сте бидона и се питате, за колко време става киселото зеле. Истината е някъде там! Ще бъде различно, най-вероятно за всеки от вас, който приготвя тази незаменима зимнина.

И така, за колко време става киселото зеле?

В зависимост от условията, най-вече температурни и солеността на разтвора, при които започва ферментацията, зелето може да „втаса“ от 2 до 3 седмици, а понякога и повече, ако температурите са по-ниски.

Нека не забравяме, че за ферментацията като процес на разграждане на въглехидратите, в случая млечнокисела, са нужни температури от порядъка на 17 градуса и нагоре, за да започне процеса по разграждане на въглехидрата.

Веднъж започнал, на зелето ще му бъдат нужни около 15-20 дни да „втаса“, след което, може да го пресечете по желание, било то с натриев бензоат, хрян или други способи.

Киселото зеле обикновено става за

15-25 дни, според условията и солеността на саламурата, както и в зависимост от това, какво други сте заложили в съда, в който залагате зелките със саламурата.

Нужно е да го наблюдавате и претакате всеки ден, за да може соления разтвор да се разпределя равномерно, както и бактериите, които са започнали своята млечнокисела одисея 🙂

А относно солта, и това колко сол се слага, според Българския институт за стандартизация и по неговия „златен“ стандарт за кисело зеле – БДС 813-78, който заменя БДС 812-72, солеността на разтвора в проценти трябва да бъде между 1.5 и 3%.

Желаещите да направят справка, могат да сторят това на адрес bds-bg.org. Вече знаете приблизително, за колко време става киселото зеле.

Ако пък все още нямате правилната рецепта за кисело зеле в бидон или кисело зеле в буркан, просто разгледайте връзките на по-горния ред, за някои добри предложения.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Мусака от картофи и сирене

Тази рецепта за мусака от картофи и сирене, е още една версия на мусаката, но  този път безмесна. На практика много се доближава до...