Зелеви сарми с пилешко месо и ориз от листа на кисело зеле -сочни, ароматни и вкусни. Днес ще се впуснем в едно кулинарно пътешествие, където вкусът и традицията се преплитат. Това традиционно българско ястие ще се превърне в царицата на вашата трапеза, със своя неповторими вкус.
Зелеви сарми
И тъй като не всеки от нас е почитател на свинското месо, днес решихме да предложим рецепта за сарми от кисело зеле и кълцано пилешко месо, което е по-леко и не толкова мазно като свинското. Този вариант за сарми е много сполучлив и лично ние приготвяме много често по време на зимните празници.
Приготвени с любов и внимание тези сарми със ситно нарязано пилешко филе ще наредят всички около масата преди да сте успели да седнете самите вие 🙂
Съставки и продукти за зелевите сарми
- 1 голяма кисела зелка;
- 600 гр. пилешко месо;
- 1 ч.ч. ориз;
- 1 глава кромид лук;
- 1 морков;
- 1 ч.л. червен пипер;
- черен пипер;
- крива мерудия;
- сол;
- 100 мл. олио.
Начин на приготвяне на сарми от пилешко месо
Почистете и нарежете лука на ситно и го запържете в олиото около 3-4 минути. Към него прибавете ситно нарязания морков и пържете още 2-3 минути. Прибавете и кълцаното или ситно нарязано пилешко месо.
Запържвате з а около 7-8 минути, след което добавяте почистения и измит ориз и около 250 мл. вода. Сложете и подправките – солта, червения и черния пипер и кривата мерудия. Гответе около 7-8 минути и отнемете плънката от котлона.
Как се завиват зелеви сарми?
За тези от вас, които ще го правят за първи път, решихме да опишем и тази техника, която всъщност не е никак сложна. Просто изисква внимание и търпение.
Вземете едно зелево листо, сложете от плънката, завийте левия и десния край на листото, и накрая завийте стегнато напред, за да се оформи хубава сарма. Повторете същото и с останалите сарми.
Колко време се варят зелевите сарми?
Вече завити и готови, ги наредете плътно една до друга в подходяща тенджера. Най-отгоре ги покрийте с цели зелеви листа, сложете стрък крива мерудия и захлюпете с чиния. Заливате ги с 50:50 зелева чорба и вода. Варите сармите до готовност, ако използвате обикновена тенджера (така може да ги проверявате). Ако ползвате тенджера под налягане, 20 минути биха били достатъчни.
Готовите сарми подреждате внимателно в тавичка и запичаме в силна фурна, за да придобият хубав загар. Поднасяте топли, а за още по-добър завършек – с домашно приготвен хляб.
Успех!
Ако нашата рецепта за зелеви сарми с пилешко месо и ориз ви е допаднала, разгледайте и другите ни предложения за пълнени чушки с кайма и ориз и още една рецепта за сарми, но този път без месо – постни лозови сарми