Зелеви сарми с кълцано пилешко месо и ориз (с листа от кисело зеле)

Зелеви сарми с пилешко месо и ориз от листа на кисело зеле  -сочни, ароматни и вкусни. Днес ще се впуснем в едно кулинарно пътешествие, където вкусът и традицията се преплитат. Това традиционно българско ястие ще се превърне в  царицата на вашата трапеза, със своя неповторими вкус.

Зелеви сарми

И тъй като не всеки от нас е почитател на свинското месо, днес решихме да предложим рецепта за сарми от кисело зеле и кълцано пилешко месо, което е по-леко и не толкова мазно като свинското. Този вариант за сарми е много сполучлив и лично ние приготвяме много често по време на зимните празници.

Приготвени с любов и внимание тези сарми със ситно нарязано пилешко филе ще наредят всички около масата преди да сте успели да седнете самите вие 🙂

Съставки и продукти за зелевите сарми

  • 1 голяма кисела зелка;
  • 600 гр. пилешко месо;
  • 1 ч.ч. ориз;
  • 1 глава кромид лук;
  • 1 морков;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • черен пипер;
  • крива мерудия;
  • сол;
  • 100 мл. олио.

Начин на приготвяне на сарми от пилешко месо

Почистете и нарежете лука на ситно и го запържете в олиото около 3-4 минути. Към него прибавете ситно нарязания морков и пържете още 2-3 минути. Прибавете и кълцаното или ситно нарязано пилешко месо.

Запържвате з а около 7-8 минути, след което добавяте почистения и измит ориз и  около 250 мл. вода. Сложете и подправките – солта, червения и черния пипер и кривата мерудия. Гответе около 7-8 минути и отнемете плънката от котлона.

Как се завиват зелеви сарми?

За тези от вас, които ще го правят за първи път, решихме да опишем и тази техника, която всъщност не е никак сложна. Просто изисква внимание и търпение.

Вземете едно зелево листо, сложете от плънката, завийте левия и десния край на листото, и накрая завийте стегнато напред, за да се оформи хубава сарма. Повторете същото и с останалите сарми.

Колко време се варят зелевите сарми?

Вече завити и готови, ги наредете плътно една до друга в подходяща тенджера. Най-отгоре ги покрийте с цели зелеви листа, сложете стрък крива мерудия и захлюпете с чиния. Заливате ги с 50:50 зелева чорба и вода. Варите сармите до готовност, ако използвате обикновена тенджера (така може да ги проверявате). Ако ползвате тенджера под налягане, 20 минути биха били достатъчни.

Готовите сарми подреждате внимателно в тавичка и запичаме в силна фурна, за да придобият хубав загар. Поднасяте топли, а за още по-добър завършек –  с домашно приготвен хляб.

Успех!

Ако нашата рецепта за зелеви сарми с пилешко месо и ориз ви е допаднала, разгледайте и другите ни предложения за пълнени чушки с кайма и ориз и още една рецепта за сарми, но този път без месо – постни лозови сарми

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

error: Ууупс