Продукти и подправки за зелеви сарми с пилешко месо
- 1 голяма кисела зелка;
- 800 гр пилешко месо (може да използвате филе, пилешки бутчета или смляно пилешко месо);
- 1 1/2 чаена чаша ориз (около 200 гр);
- 1 глава лук;
- 1 морков;
- 1 супена лъжица червен пипер;
- сол и черен пипер на вкус;
- 100-150 мл олио;
- 1 чаена чаша вода или бульон;
- крива мерудия.
Как се правят зелеви сарми с пилешко месо
Отделете внимателно листата от киселото зеле. Ако зелето е твърде кисело или солено, можете да го изплакнете с хладка вода или дори да го накиснете за няколко минути, за да намалите солеността. Ако листата са много големи, може да ги разрежете на две части.
Важно е да премахнете дебелите жилки в основата на всяко зелево листо, тъй като те могат да затруднят завиването на сармите.
В голям тиган загрейте олиото и добавете ситно нарязания лук и настъргания морков. Задушете ги на среден огън, докато лукът стане прозрачен, а морковите омекнат. Това отнема около 5-7 минути.
Към запържените зеленчуци добавете ориза и го запържете за около 2-3 минути, като разбърквате постоянно. Това помага на ориза да абсорбира ароматите на зеленчуците и олиото.
След това добавете пилешкото месо. Ако използвате филе, нарежете го на малки парченца, а ако използвате пилешка кайма, просто я разбъркайте добре. Запържете за около 5-10 минути, докато месото започне да променя цвета си и да се запържва съвсем леко.
Добавете червения пипер, солта и черния пипер на вкус. Разбъркайте всичко добре и добавете около 1 чаена чаша вода или бульон, за да се задушат продуктите. Оставете сместа да къкри на слаб огън още около 10 минути, докато оризът започне да набъбва.
Навиване на зелеви сарми:
Вземете една супена лъжица от готовата плънка и я поставете в основата на всяко зелево листо. Започнете да завивате листото, като прибирате краищата му навътре, така че плънката да не излезе при готвенето. Старайте се да ги завивате плътно, но не прекалено стегнато, за да не се разкъсат при готвенето (виж още един начин за навиване на сарми).
Подредете готовите зелеви сарми с пилешко плътно една до друга в тенджерата. Добавете кривата мерудия и покрийте сармите с две три зелеви листа. Залейте сармите с една две чаши гореща вода или бульон. Ако желаете, може да добавите и малко мазнина, за да стане по-блажно ястието.
Поставете чиния отгоре, за да ги притиснете и оставете ги да се варят на тих огън за около 1-1.5 часа. Проверявайте от време на време дали има достатъчно течност и ако е необходимо, добавете още малко вода.
След като сармите са готови, оставете ги да починат под капак за около 10 минути, за да се слеят всички вкусове и аромати. Ако желаете може да ги наредите в тавичка и да ги запечете, докато придобият апетитен загар.
Съвети за сервиране:
Так приготвени, тези зелеви сарми с пилешко месо и ориз се сервират топли, като можете да ги поднесете с кисело мляко или лимонов сок, за да балансирате киселия вкус на зелето. Това е ястие, което може да бъде както основно, така и гарнитура към по-тежки ястия. Става също толкова вкусно и с кайма от пилешко месо, но изборът си остава ваш.
Зелевите сарми с пилешко са не само вкусни, но и един малко по-здравословен вариант, тъй като пилешкото не е толкова наситено с мазнини, колкото свинското месо.
Да ви е сладко!
Виж още: