четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София
НачалоГрадинаЗеле кьосе - как...

Зеле кьосе – как да го разпознаем?

Всички сме чували за зеле кьосе, но как да познаем дали наистина купуваме такова? Едни от най-разпространенит и популярни сортове зеле в България, с превъзходни вкусови качества и крехка структура са именно сортовете зеле „кьосе“ и Балкан.

Продължете да четете, за да разберете, кои са основни черти по които да разпознаете  зелето от сорта „Кьосе“ и как да не го объркате или да бъдете излъгани.

Зеле Кьосе

Зелето от сорта кьосе е популярен високодобивен сорт зеле, чиято глава е кръгла и плоска, на цвят  светлозелена и с добра твърдина, на тегло обичайно между 3, 4 или 5 килограма.

Месестата част на сорта Кьосе е предимно крехка, сочна и с нежна текстура. Зелето кьосе е подходящо, както за директна консумация, така и за прочутото българско кисело зеле. От зеле кьосе се получава вкусно кисело зеле с приятна консистенция и вкусови качества.

Ето как да разберете дали сте взели зеле кьосе

Когато купувате зелки за направата на зимнина се оглеждайте за следното:

  • зелето кьосе е с тревист цвят, малко по-тъмен от другите сортове зеле;
  • формата на главата на зелето е кръгла, но в същото време плоска отгоре, като обикновено е изпъкнала над розетката от листа;
  • зелето от сорта кьосе е твърдо при натиск, но с нежна текстура;
  • размера на зелките е между 2 и 5 кг, най-често 3-4кг, но все пак зелките са по-леки от обикновеното твърдо зеле (именно затова се прави кисело зеле от този сорт, защото между листата ми има повече въздух, което спомага саламурата да навлезе по-добре навсявкъде;
  • този сорт става (се завива) по нашата географска ширина към края на октомври, следователно всичко преди 15 октомври, най-вероятно няма да е зеле кьосе;
  • още един белег, по който да го познаете е борят листа, които излизат от кочана, при този сорт те са шест на брой.

Сеитба на зеле Кьосе

Този сорт се отличава с висок добив и е от късните сортове зеле. Обикновено се сее около средата на Май и началото на Юни, като разсада може да се приготви още през месец Януари. Вегетационния период е между 120 и 130 дни.

За по-късно засяване, семената на зелето Кьосе и на по-известния у нас вид Кьосе 17 се засяват около средата на Юни в открити лехи. Засаждането се прави на разстояние  по схемата 80 – 90 х 50 или 90-70 х 60.

Зелето Кьосе изисква постоянна влажност и да не се допуска засъхване на почвата, като се подсигурява редовно поливане.

Резюме

Зеле Кьосе и по-специално Кьосе 17 е подходящ сорт, както за директна консумация, така и за приготвянето на зимнина. Изключително предпочитан сорт за правене на кисело зеле.

И за да е подобаваш завършека за зелето от сорт „Кьосе“ сме ви подготвили и няколко рецепти и любопитни въпроса за кисело зеле, а именно:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...