Ако търсите вкусно и ароматно ястие, което носи усещане за домашен уют и традиционна българска кухня, опитайте тази рецепта за зеле на фурна с пилешко месо.
Рецептата за пиле със зеле е популярна поради наличието на леснодостъпни продукти и лесни начин на приготвяне.
Тази класическа комбинация е идеална за студените зимни дни, когато имаме нужда от нещо топло и засищащо. Може да използвате както прясно зеле, така и кисело зеле, в зависимост от предпочитанията и наличните продукти.
Необходими продукти
- 1 цяло пиле, нарязано на порции (може да използвате и бутчета или филета);
- 1,5 кг прясно или кисело зеле, нарязано на ситно;
- 2 моркова, настъргани;
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно;
- 300 гт домати (пресни или консервирани);
- 2 с.л. олио;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1 дафинов лист;
- сол и черен пипер на вкус;
- магданоз за поръсване.
Как се прави зеле на фурна с пилешко
Почистете пилето и го нарежете на порции / парчета. Загрейте малко олио в дълбок съд и запържете месото до златисто, за да стане по-вкусно и ароматно.
Ако ползвате прясно зеле, нарежете зелето на ситно, поръсете го със сол и го намачкайте с ръце, за да омекне. В дълбок съд загрейте още малко олио и добавете лука и морковите, за да ги задушите до златисто. След това добавете зелето и го задушавайте, докато започне да омеква.
Добавете към задушеното зеле настърганите домати, червения пипер, дафиновите листа и пилешкото месо. Разбъркайте добре и оставете всичко да се задушава за около 20 минути, като добавите малко вода, ако е необходимо.
Прехвърлете всичко в голяма тава и запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-30 минути или докато ястието придобие златиста коричка и месото е напълно готово.
Ако ползвате кисело зеле към вашето пилешко просто го добавете след задушаване към него, преди запичане във фурна, след като го подправите.
Съвети при приготвянето на зелето на фурна с пилешко
Ако предпочитате кисело зеле, можете да замените прясното със същото количество кисело зеле. Това ще придаде на ястието по-интензивен вкус и ще бъде идеално за студените зимни месеци.
За по-богат вкус, можете да добавите няколко скилидки чесън или да сложите малко червен пипер при задушаването на зеленчуците.
Важно е да задушите зелето преди печене, за да запази своята сочност и да не изсъхне по време на печенето.
Това ястие е лесно за приготвяне, но в същото време много вкусно и подходящо за семейни вечери. Комбинацията от ароматни подправки, пилешко месо и прясно зеле прави тази рецепта класическа и любима в българската кухня.
Виж още: