Зелник с готови кори: 3 рецепти с традиционен български вкус

Зелникът е едно от най-обичаните традиционни ястия в българската кухня. Той е толкова универсален и вкусен, че може да бъде приготвен по различни начини, в зависимост от предпочитанията.

Тук ще разгледаме три лесни начина да приготвите зелник с готови кори, като всяка една рецепта има своята малка особеност и ще поднесе различен вкус на масата ви. Нека започнем!

1. Зелник с готови кори и спанак

Необходими продукти:

  • 500 гр готови кори
  • 500 гр спанак
  • 1 глава лук
  • 3 яйца
  • 150 гр сирене
  • 100 гр масло
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В голям тиган загрейте малко масло и задушете нарязания лук до златисто. Добавете измития спанак и го задушете, докато омекне и намалее по обем. Подправете със сол, ако има нужда и черен пипер.

Оставете спанака да се охлади, след което го смесете с натрошеното сирене и двете яйца.

В намазнена тава започнете да редите корите, като всяка кора намажете с разтопено масло, а върху нея поставяйте част от сместа със спанак и сирене. Повтаряйте това, докато се изчерпат корите и плънката.

Намажете повърхността на зелника с останалото яйце и масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-35 минути, докато стане златист и хрупкав.

Виж още: Баница с кайма и готови кори

2. Зелник с лапад

Необходими продукти:

  • 1 пакет готови кори за баница (около 500 г)
  • 400 гр пресен лапад
  • 3 яйца
  • 200 гр сирене
  • 4-5 стръка зелен лук
  • 2 с.л. брашно
  • една щипка бакпулвер
  • олио

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте лапада, след което го нарежете на ситно. В тиган загрейте малко олио и задушете нарязания зелен лук до омекване. Добавете лапада, налейте малко вода и задушавайте, докато омекнат.

Свалете от огъня и оставете сместа да се охлади. Към охладената зеленчукова смес добавете разбитите яйца, натрошеното сирене, брашното, бакпулвера, сол на вкус и разбъркайте добре.

Намажете тава с олио и вземете две кори, като ги поставете в тавата, така че краищата да излизат извън нея. Разпределете част от плънката върху тях. Покрийте с нови две кори и повторете процеса, докато изчерпате плънката и корите.

Завийте стърчащите краища на корите върху последния слой, за да оформите затворен типична баница. Намажете повърхността на зелника с малко олио и печете в предварително загрята фурна на 180  за около 20-30 минути, докато придобие златист цвят.

След изваждане от фурната, напръскайте зелника леко с вода и го покрийте с чиста кърпа. Оставете го да почине за няколко минути, за да омекне. Така приготвен, зелникът е вкусен както топъл, така и студен.

Зелник с готови кори и кисело зеле

Необходими продукти:

  • 1 пакет готови кори за баница (около 500 г)р
  • 1 средно голяма кисела зелка
  • 4-5 стръка праз лук
  • 250 гр сирене
  • 1 чаена чаша олио
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете киселото зеле на ситно и го запържете в половината олио, докато омекне. Добавете червен и черен пипер на вкус. В отделен тиган запържете нарязания праз лук в останалото олио, след което го смесете със зелето. Когато плънката изстине, добавете натрошеното сирене и разбъркайте добре.

В намаслена тава поставете две кори, като ги набръчкате леко. Разпределете част от плънката върху тях. Повторете, докато свършат корите и плънката. Най-горния слой оставете само от кори и го намажете с малко олио.

Печете зелника в загрята фурна на 180 за около 35-40 минути, докато стане златист. След изваждане от фурната, напръскайте леко с вода и покрийте с кърпа, за да омекне.

Зелник с готови кори е изключително лесен и вкусен начин да се насладите на традиционното българско ястие, като същевременно спестите време от подготовката на тестото. С готовите кори можете да създавате разнообразие от вкусове, като адаптирате рецептата спрямо това, което имате под ръка.

Да ви е сладко!

Виж още: Баница със спанак, сирене и яйца

Препоръчано