Зимна салата от зеле и моркови​

Тази зимна салата от зеле и моркови​ с добавени камби и подправки като целина е една от класическите за студените месеци зимнина. Отличава се със своя свеж, леко хрупкав вкус и балансирано съчетание от сладко и кисело.

Благодарение на маринатата спомагайки за нейната дълготрайност, тя е чудесна както за мезе или разядка, така и за празнични поводи, когато се сервира като допълнение към месни и други ястия.

Продукти и подправки за зимната салата от зеле с моркови​

  • 1 глава зеле (около 1 кг)
  • 4 моркова (настъргани)
  • 1 червени камби (нарязани на ленти)
  • 1 връзка целина (листа и стъбла)
  • 4-5 скилидки чесън (по желание)
  • 1 ч.ч. оцет (6% или 3/4 от 9%)
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.ч. сол
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. вода
  • черен пипер на зърна (лют по желание)

Как се прави зимна салата от зеле и моркови​

зимна салата от зеле и моркови​

Започнете с почистване и нарязване на всички зеленчуци. Зелето се нарязва на тънки ивици, морковите се настъргват на едро ренде, а камбите се режат на тънки лентички. Целината се нарязва на ситно (използвайте и стъблата и листата). Тя ще придаде аромат и свежест на салатата.

зимна салата от зеле и моркови​

В тенджера смесете оцета, захарта, солта, водата и олиото. Добавете и няколко зърна черен пипер или резенчета люта чъшка по желания, ако предпочитате пикантна салата. Оставете сместа да заври, като разбърквате, докато захарта и солта се разтворят напълно. След това свалете тенджерата от огъня и оставете маринатата да се охлади.

В голяма тенджера поставете всички нарязани зеленчуци и залейте с топлата (но не гореща) марината като внимателно разбъркайте всичко. Оставете салатата да престои поне 1-2 часа, за да си поеме добре ароматите.

зимна салата от зеле и моркови​

Следва салатата да се прехвърли в буркани. Ако правите по-голямо количество и искате салатата да издържи по-дълго време стерилизирайте бурканите за около 10 минути, но не повече, за да не омекнат зеленчуците. Уверете се, че маринатата покрива добре зеленчуци, а самите моркови и зеле са добре натъпкани.

Запечатаните и стерилизирайте бурканите за 10 минути след завиране на водата, след което съхранявайте на хладно и тъмно място. Салатата може да издържи 1-2 години (в зависимост от условията на съхранение),  което я прави отличен избор за косерви за зимата.

зимна салата от зеле и моркови​

Трикове и съвети:

Концентрацият на алкохол в оцета може да промени вкуса на тази зимна салата от зеле и моркови. Някои предпочитат по-остър вкус с 9% оцет, докато други използват по-слаб 6%.

Лютият пипер (чушка) е по-желание, но придават допълнителен пикантен вкус на салатата. Ако не харесвате люто, можете да ги пропуснете.

Количеството захар и оцет може да бъде коригирано според вкусовите предпочитания за сладко-кисела зимна салата. Ако обичате по-кисели салати, добавете повече оцет, а ако предпочитате по-сладко, то увеличете количеството захар.

Варианти на рецептата:

За по-ладък вкус можете да добавите настъргани ябълки към сместа от зеленчуци. Това ще придаде свежест и ще обогати текстурата на салатата.

Друг популярен вариант на тази маринована салата включва добавянето на настъргано цвекло, което дава наситен цвят и леко земен вкус.

Вместо черен пипер, можете да използвате зърна от кориандър, които ще придадат по-наситен, но и по-специфичен аромат на салатата.

Съхранение и сервиране:

Готовата зимна салата от зеле и моркови​ може да се съхранява и в хладилник или килер за дълъг период от време. Благодарение на маринатата, тази зимна салата ще запази свежестта на зеленчуците за по-дълго време. Може да се сервира като гарнитура към различни ястия, от печено месо до рибни специалитети.

Успех и да ви е сладко-кисело-солено!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име