Продукти и подправки за зимната салата от зеле с моркови
- 1 глава зеле (около 1 кг)
- 4 моркова (настъргани)
- 1 червени камби (нарязани на ленти)
- 1 връзка целина (листа и стъбла)
- 4-5 скилидки чесън (по желание)
- 1 ч.ч. оцет (6% или 3/4 от 9%)
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. сол
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. вода
- черен пипер на зърна (лют по желание)
Как се прави зимна салата от зеле и моркови
Започнете с почистване и нарязване на всички зеленчуци. Зелето се нарязва на тънки ивици, морковите се настъргват на едро ренде, а камбите се режат на тънки лентички. Целината се нарязва на ситно (използвайте и стъблата и листата). Тя ще придаде аромат и свежест на салатата.
В тенджера смесете оцета, захарта, солта, водата и олиото. Добавете и няколко зърна черен пипер или резенчета люта чъшка по желания, ако предпочитате пикантна салата. Оставете сместа да заври, като разбърквате, докато захарта и солта се разтворят напълно. След това свалете тенджерата от огъня и оставете маринатата да се охлади.
В голяма тенджера поставете всички нарязани зеленчуци и залейте с топлата (но не гореща) марината като внимателно разбъркайте всичко. Оставете салатата да престои поне 1-2 часа, за да си поеме добре ароматите.
Следва салатата да се прехвърли в буркани. Ако правите по-голямо количество и искате салатата да издържи по-дълго време стерилизирайте бурканите за около 10 минути, но не повече, за да не омекнат зеленчуците. Уверете се, че маринатата покрива добре зеленчуци, а самите моркови и зеле са добре натъпкани.
Запечатаните и стерилизирайте бурканите за 10 минути след завиране на водата, след което съхранявайте на хладно и тъмно място. Салатата може да издържи 1-2 години (в зависимост от условията на съхранение), което я прави отличен избор за косерви за зимата.
Трикове и съвети:
Концентрацият на алкохол в оцета може да промени вкуса на тази зимна салата от зеле и моркови. Някои предпочитат по-остър вкус с 9% оцет, докато други използват по-слаб 6%.
Лютият пипер (чушка) е по-желание, но придават допълнителен пикантен вкус на салатата. Ако не харесвате люто, можете да ги пропуснете.
Количеството захар и оцет може да бъде коригирано според вкусовите предпочитания за сладко-кисела зимна салата. Ако обичате по-кисели салати, добавете повече оцет, а ако предпочитате по-сладко, то увеличете количеството захар.
Варианти на рецептата:
За по-ладък вкус можете да добавите настъргани ябълки към сместа от зеленчуци. Това ще придаде свежест и ще обогати текстурата на салатата.
Друг популярен вариант на тази маринована салата включва добавянето на настъргано цвекло, което дава наситен цвят и леко земен вкус.
Вместо черен пипер, можете да използвате зърна от кориандър, които ще придадат по-наситен, но и по-специфичен аромат на салатата.
Съхранение и сервиране:
Готовата зимна салата от зеле и моркови може да се съхранява и в хладилник или килер за дълъг период от време. Благодарение на маринатата, тази зимна салата ще запази свежестта на зеленчуците за по-дълго време. Може да се сервира като гарнитура към различни ястия, от печено месо до рибни специалитети.
Успех и да ви е сладко-кисело-солено!
Виж още: