НачалоГрадинаЗимно пръскане на овошките...

Зимно пръскане на овошките с бордолезов разтвор: Защо, кога и как.

Зимно пръскане на овошките с бордолезов разтвор е важна стъпка в грижата за овощните дървета през студените месеци. Този процес има за цел да предпази растенията от различни болести и гъбични инфекции, които могат да се развият и да причинят сериозни след вегетацията. Но защо е важно да извършваме зимно пръскане с бордолезов разтвор, как се прави правилно и кога е най-подходящо време да се извърши тази процедура, ще разберем от експерти в редовете по-долу.

Защо е важно да се извършва зимно пръскане с бордолезов разтвор

Зимното пръскане с бордолезов разтвор е ефективен начин за контрол на различни болести и гъбични инфекции, които могат да засегнат овощните дървета по време на студените месеци. Сред най-често срещаните проблеми, които могат да бъдат предотвратени с помощта на зимното пръскане, са кафяво гниене, струпясване по крушата, гъбна сачмянка, къдравост по прасковите и други.

Бордолезовият разтвор е известен със своите антисептични и противогъбични свойства. Той действа като защитно покритие върху дръвчетата, предпазвайки ги от заболявания. Правилното приложение на бордолезов разтвор през зимата може значително да намали риска от развитие на болести през следващия сезон и да подготви овощните дървета за здравословен растеж и плододаване.

Как се прави зимното пръскане с бордолезов разтвор 2%

За да се извърши зимното пръскане с бордолезов разтвор, е важно да се спазват някои основни стъпки:

Подготовка на разтвора: За приготвянето на бордолезовия разтвор смесете в точното съотношение съставките за разтвора както следва:

За приготвяне на бордолезов разтвор от 10 литра, 2% -ов бордолезов разтвор са необходими 200 кг син камък и 300 г гасена вар. Ако използвате негасена вар, то сложете от нея наполовина, или 150 гр негасена вар.

Избор на правилния момент: Зимното пръскане с бордолезов разтвор трябва да се извършва през периода на покой на растенията, преди да започне активният растеж през пролетта, преди появата на първите пъпки. Разтворът се разпръсква равномерно върху дръвчетата с помощта на пръскачка.

Кога е най-подходящо да се извърши зимното пръскане с бордолезов разтвор

Извършването на зимното пръскане с бордолезов разтвор преди началото на пролетта, трябва да се направи когато температурите са поне над 5-7 градуса и преди появата на първите пъпки. Обикновено това се прави в края на зимата, когато температурите са достатъчно над нулата, за да се осигури правилната абсорбция на разтвора от овощните дръвчета.

Зимното пръскане на овощните дървета с бордолезов разтвор е важна практика за поддържане дръвчетата здрави и за предотвратяване на различни болести. Правилното прилагане на тази процедура може да подготви овошките за успешен растеж и плододаване през следващия сезон.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...