НачалоГрадинаЗимоустойчива азалия - видове...

Зимоустойчива азалия – видове и характеристики

Търсите ли вид зимоустойчива азалия, която да презимува безпроблемно? Разберете кои видове азалии да вземете, за да сте сигурни че ще оцелеят във вашата градина.

Украсяващи градините и границите на двора тези великолепни цветя – азалиите, кои са вид рододендрони се славят като популярни декоративни храсти за градини от всякакъв размер. Вечнозелени или широколистни, тези членове от родът Rhododendron идват във всякакви форми и размери, от малки, прегръщащи земята храсти до големи, подобни на дървета екземпляри.

Видове зимоустойчива азалия

Съществуват над 20 вида студоустойчиви азалии, ни днес ще се спрем на по разпространените сортове, представители на род рододендрони.

Техните цветя варират от малки и деликатни цветчета на цъфтящи джуджета до огромни гроздове или „кичове“ на високи растящи хибриди и видове. Някои са ароматни, други се отличават с прекрасна зеленина, добавяща великолепен есенен цвят към пейзажа. Всички са очарователни, но само някои сортове могат да понасят тежки зимни условия, докато други не.

Следният списък от азалии и рододендрони са изключително студоустойчиви и могат да издържат на температури до -32 градуса. Всички те са признати и са получили наградата „Рододендрон на годината“ на Американското дружество по рододендрони. Сред тях са и някои хибриди, които се считат за най-студоустойчивите азалии.

Студоустойчива Азалия „Априлска роза“

студоустойчива азалия

Rhododendron ‘April Rose’ е ранно цъфтящ, студоустойчив храст. Отличава се с двойни, лилаво-червени цветя с широки венчелистчета с форма на фуния, до 5 см, цъфтят в началото до средата на пролетта. Вечнозелената зеленина се състои от наситенозелени, елиптични листа, които стават червеникаво-бронзови през есента. Този надежден и привлекателен храст издържа на температури до 31º.

 • издръжливост 4 – 8;
 • сезонен интерес ранна пролет, средна есен;
 • височина: 90 см – 120 см.

Зимоустойчива азалия – Елегантно розово (English Roseum)

зимоустойчива азалия

Тази зимоустойчива Азалия е ценен вечнозелен храст, толерантен на слънце, студ и влажност. Той заслепява с красотата си в края на пролетта до началото на лятото с обилни куполообразни гроздове от 8 до 10 тромпетовидни люлякови цветове, розови на цвят, подчертани от деликатни оранжеви лунички. На фона на големи, лъскави, среднозелени листа, той добавя елегантност и жив цвят, което го прави идеален за засаждане на заден план и под широколистни дървета.

 • издръжливост 4 – 8;
 • сезон на интереси  – късна пролет, ранно лято;
 • височина – от 180 см до 240 см.

Студоустойчива азалия Златни Светлини

Зимоустойчива азалия

Устойчивата на студ азалия Златни Светлини е ароматна  широколистна азалия от хибридната серия Northern Lights. Тя демонстрира изобилие от плоски кичури от светещи златисти или масленожълти цветя с форма на фуния с розови до оранжеви отблясъци. Цъфтящи в края на пролетта до началото на лятото, кичурите изглеждат огромни, въпреки че всеки цвят е с размер под 5 см. Тесните маслиненозелени листа осигуряват допълнителна устойчивост срещу плесен.

 • издръжливост 3 – 7;
 • езонен интерес – късна пролет, ранно лято;
 • височина – 90 см – 180 см.

Азалия Карънс – устойчива на студ

зимоустойчива азалия

Rhododendron ‘Karens’ е още зашеметяваща и издръжлива на студ  полувечнозелена азалия. Нейните леко ароматни цветя са изобилни в средата до края на пролетта, представяйки големи, отворени, фуниевидни цветове с наситен червеникаво-лилав цвят и елегантни по-тъмни лунички. Елиптичните, лъскави, маслиненозелени листа стават виненочервени и медни през есента и зимата.

 • издръжливост 5 – 9;
 • сезонен интерес – средна пролет, късна есен;
 • височина – 90 см – 150 см.

Зимоустойчива Азалия Нова Зембла

Азалията Nova Zembla е високо ценен вечнозелен храст, известен със своите зашеметяващи цветя и изключителна студоустойчивост. Неговите големи заоблени греди носят блестящи червени цветове с деликатни кафяви петна. Цъфтящ обилно до късна пролет, този хибрид създава забележителна флорална експозиция. С лъскава тъмнозелена зеленина, той също е толерантен към топлина и слънце.

 • издръжливост 4 – 9;
 • сезонен интереси: от средна до късна пролет;
 • височина 180 см – 240 см.

Други видове устойчиви на студ азалии

зимоустойчива азалия

Съществуват още много други видове азалии, които са устойчиви на студ и безпроблемно ще преиживеят зимата в България, колкото и студена да е тя.

Ето още няколко вида:

 • Азалия Бели светлини;
 • Рододендрон Mount Saint Helens;
 • Рододендрон Ken Janeck;
 • Азалия Олга Мезит;
 • Рододендрон PJM Elite;
 • Азалия Windbeam.

Съвети за отглеждане на зимоустойчива азалия

Не забравяйте, че способността за успешно отглеждане на азалии и рододендрони зависи и от избора на място и подготовката на почвата.

Почвата им трябва да е кисела, органична, влажна, плодородна и добре дренирана.
Изберете място с пъстра сянка в защитени условия. Избягвайте дълбока сянка под други дървета. Повечето азалии ще понасят студа, ако мястото е защитено от студени и сухи ветрове. Алпийските видове джуджета ще понасят пълно слънце, при условие че почвата се поддържа равномерно влажна.

Много азалии и рододендрони са напълно студоустойчиви. Въпреки това, някои от тях имат устойчиви на замръзване цветове. Всички цветя, цъфтящи преди последната пролетна слана, са податливи на увреждане. Тъй като щетите от замръзване обикновено се причиняват, когато ранното сутрешно слънце удари замръзналите тъкани на растенията, трябва да поставите вашата азалия там, където и листата, и цветята са защитени от ранното сутрешно слънце и където ще се адаптират бавно към повишаващите се температури през деня . Тъй като скрежът тече надолу, избягвайте да ги засаждате на ниско разположени места, известни като джобове за замръзване.

Когато поставяте растения, винаги избирайте места, които смекчават екстремните температурни промени, особено през пролетта и есента, и предпазват от сухи летни или зимни ветрове. Азалиите могат да бъдат увредени през зимата от замръзнала почва и сухи ветрове или ярко слънце, което ще причини силно изсъхване на листата. Защитете плитките им корени с мулч от дъбови листа или борови игли, а листата им  с чулове от найлон.

Виж още: Грижи и отглеждане на Гардения

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име