Иглика

Иглика – видове, грижи и отглеждане. Родът Primula съдържа най-малко 500 вида и почти безкраен брой хибриди и сортове. Повечето са краткотрайни многогодишни растения. Култивираните сортове обикновено носят общоприетото име иглика и като цяло споделят подобна форма – ниски розетки от тъмнозелени листа с чадъри от цветни цветя, които се появяват на здрави стъбла през пролетта.

Има голямо разнообразие в цветята на игликата. Някои имат снопове от цветя на едно стъбло, докато други иглики имат по едно цвете на стъбло, като стъблата създават снопове от цветя, които се плъзгат по розетката от листа. Те могат да останат вечнозелени в зоните, където са издръжливи.

Име Иглика
Ботаническо име Primula spp.
семейство Игликови
Тип растение Многогодишно, едногодишно
Зрял размер 15-90 см на височина, до 60 см на широчина
Излагане на слънце Частична, сянка
Тип почва Влажна, добре дренирана
pH на почвата киселинена
Време за цъфтеж Пролет
Цвят на цветето Червено, розово, оранжево, жълто, синьо, лилаво, бяло
Токсичност Токсично за хора и домашни любимци

 

Грижа за иглика

Игликите виреят на частична сянка и изглеждат идеално у дома, когато са засадени на големи откоси близо до дърво. Някои сортове могат да понасят пълно слънце, но ще се нуждаят от по-често поливане, за да останат хладни и влажни. Повечето предпочитат частична сянка, за да виреят. За да гарантирате, че ще получите цвета и стила на цветята, които искате, купете вашите иглики, докато цъфтят. Те трябва да останат цъфнали няколко седмици, след като ги вземете у дома и ги засадите.

Веднъж установени, игликите се нуждаят от много малко грижи, освен от време на време да разделяте разширяващите се бучки, ако ги отглеждате като многогодишни растения. Просто се уверете, че получават редовна вода, което не би трябвало да е проблем през пролетта, и малко сянка през най-горещите часове на деня. Ако ги засадите на подходящо място, не би трябвало да имате проблеми. Те дори не изискват зимна защита.

Светлина

Хибридните иглики предпочитат място на частична сянка, където изпитват малко сутрешно слънце, но сянка през жегата на деня. Видове, като P. vulgaris , се справят малко по-добре с пълна сянка.

Почва

Като горски растения, игликите предпочитат влажна почва с леко кисело pH на почвата . Те също така приветстват обилни количества органична материя . Докато растенията от иглика обичат влажна почва, повечето сортове не обичат да стоят във влажна почва и се нуждаят от добре дрениращата текстура, която богатата, органична почва може да осигури. (И Primula japonica , и Primula denticulata могат да се справят с мокри крака.)

Поливане на иглика

Хибридните иглики са доста жадни растения и изискват редовно поливане. Добрият слой мулч ще помогне да се запази влагата в почвата, но те не обичат да са постоянно влажни. Видовете са малко по-толерантни към влажни почви.

Температура и влажност

Хибридните иглики са издръжливи, но често се отглеждат като едногодишни растения в по-топли и по-студени зони.

Торене

Хибридните иглики се нуждаят от редовно подхранване с течен тор 50/50 – изискване, което е обичайно за обилно цъфтящите растения. Различните видове обаче могат да изкарат само с едно пролетно хранене.

Видове иглика

Иглика

Има няколко популярни разновидности на иглика, включително:

Primula x polyantha

Това са модерните хибридни иглики, предлагащи много различни ярки цветове. Повечето иглики в градинския център са от този тип. Те са доста лесни за отглеждане.

Primula vulgaris (дива иглика)

Това е обикновената дива иглика, която е местна в по-голямата част от Западна и Централна Европа. Има бледожълти цветя, които цъфтят през април. Не е често срещано градинско растение, но служи като един от родителските видове на много хибридни иглики.

Primula denticulata (иглика)

Това растение е родом от Хималаите и е издръжливо в зони от 2 до 8. Расте около 30см на височина със събрана топка от цветя на върха на здраво, изправено стъбло.

Primula veris

Тази жълтоцъфтяща иглика е родом от Европа и Азия, но сега се е натурализирала в голяма част от източна Северна Америка.

Primula kisoana (изключително издръжлива)

Този вид има поразителни розови до лилави цветя, които цъфтят от април до май.

Primula japonica (японска иглика)

Това е отличен вид за засаждане около водни обекти, тъй като вирее във влажна среда. Израства от 30 до 60см на височина, цъфти с бели, розови, лилави или червени цветя в края на пролетта и началото на лятото.

Размножаване на иглика

Достатъчно лесно е да повдигнете и разделите растенията от иглика след цъфтежа. Това е най-добрият начин да размножите игликата, тъй като гарантира, че можете да поддържате специфични сортове.

Повдигнете цялото растение от земята с лопата. Разделете го наполовина или повече секции с помощта на ножици или лопата. Пресадете всеки на ново място и го дръжте добре напоен, докато видите нов растеж след няколко седмици.

Отглеждане на иглика от семена

При стартиране на растения от семена е необходима температура между 5-7 градуса от засяването до първия цъфтеж, което е почти невъзможно да се постигне на закрито. Отглеждането на иглика от семена е труден бизнес, който обикновено не се препоръчва.

Засаждане и пресаждане на иглика

Иглика

Игликите, закупени като саксийни стайни растения, които са принудени да цъфтят по-рано, могат да растат почти неограничено дълго време, да се преместват на открито през лятото и обратно на закрито за зимата. Въпреки това, те скоро ще се върнат към нормалния си ритъм на цъфтеж, който трябва да цъфти в началото на пролетта.

Растенията могат бързо да се привържат към корените, освен ако не се разделят или засаждат всяка година в по-големи саксии. Използвайте стандартна търговска смес за саксии, когато отглеждате иглика в саксии, като се уверите, че саксиите имат добър дренаж. Редовното пресаждане също може да предотврати прекомерното натрупване на тор, което може да съсипе растенията.

Грижи за цветето през зимата

Иглика

В зависимост от издръжливостта на сорта, много от тези издръжливи растения не се нуждаят от специални грижи за презимуване. За по-нежни сортове добавянето на мулч или вечнозелени клони около растенията може да добави защита.

Вредители и болести по игликата

Игликите обикновено са свободни от вредители, но паякообразните акари могат да бъдат случайни проблеми, особено когато растенията са подложени на топлинен стрес. По-рядко растенията могат да бъдат обезпокоени от брашнести червеи, листни въшки и белокрилки. Те се третират най-добре с нехимични средства, като например градински масла.

Игликите също са предразположени към заболяване на петна по листата, което се проявява като кафяви лезии върху пожълтяващи листа. Отстранете заразените листа и се уверете, че вашите растения получават адекватна циркулация на въздуха.

Как да накараме игликите да цъфтят

Игликите предпочитат температура между около 10 градуса през нощта, както и температура под 25 градуса през деня, така че дръжте стайните растения на хладно място в дома си. Уверете се, че светлината, която получава растението, е индиректна, никога директна, тъй като това може да загрее растението твърде много.

Имайте предвид, че въпреки че една иглика може да е била принудена да цъфти като стайно цвете или като растение за подарък, тя в крайна сметка ще се върне към естествения цикъл на цъфтеж, който е около шест седмици в началото на пролетта.

Любопитно за цветето иглика

Кои са добрите растения-компаньони за иглика?

Вашите иглики ще се съчетаят добре с други сенчести градински растения като папрати и хоста.

Колко дълго живее растението иглика?

При подходящите условия игликата може да живее до пет години.

Къде да поставя иглика в къщата си?

Вашето растение се нуждае от ярка, но непряка слънчева светлина. Светъл перваз на прозорец със северно изложение е идеалното място.

снимки: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име