четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоГрадинаИдеи за лесен алпинеум...

Идеи за лесен алпинеум от камъни и цветя

Алпинеумът е въведен по време на индустриалната революция, за да внесе красота в деградиращата европейска провинция. По това време имало една доминираща практика, докато сега идеите за алпинеуми изобилстват. Независимо от формата, алпинеумът подражава на естествените местообитания и внася визуален интерес в озеленяването. Въпреки че на пръв поглед този градински дизайн може да изглежда задушен и официален, в действителност той е практичен и забавен и в момента има голямо възраждане. Подобрете рутината си със следните идеи за алпинеум и създайте своя собствена красота в градината или двора си.

Какво е алпинеум?

В най-основния смисъл алпинеума е зона за озеленяване, която съчетава скали, камъчета или по-големи камъни с растения. Алпинеумите имат две основни функции. Първият е да се създадат добре дрениращи условия на почвата, които имитират местообитания на различни растения, а второто е естетическия вид, който допринасят към общия ландшафт. Скалите са красиви и има нещо магическо в това, деликатно изглеждащите растения да растат и процъфтяват в пространствата между суровите, сурови скали. Функционално, алпинеумите могат да бъдат обмислен начин с ниска поддръжка за работа в рамките на параметрите на вашето външно пространство, като използвате пейзажа, който вече имате.

Най-ранните алпинеуми могат да бъдат проследени до първото хилядолетие в Китай, където те са били в центъра на озеленяването. Този тип градинарство може да се види в големите градини на Суджоу и до днес. Японските алпинеуми се превърнаха в почти религиозна обстановка, с по-малко акцент върху растенията заради самите тях.

Предимства на алпинеума

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mab Graves (@mabgraves)

Едно голямо предимство е, че скалите и камъните могат да бъдат поставени по начин, който подпомага пейзажа. Например скалите могат да осигурят решение за двор със стръмен наклон, като създадат начин за засаждане на растения по склона. Дизайнът на алпинеуми също може да помогне с дренажа в постоянно влажни зони.

Тъй като алпинеумът се появи като начин за повторно свързване на хората с естествения свят, инсталирането на тези елементи може да осигури чувство на духовно удовлетворение, така че помислете дали да не разположите алпинеума на видно място, точно до кухненския прозорец например.

Как проектирате алпинеум?

Всеки алпинеума в зависимост от вида на камъните и растенията е различен сам по себе си. Един може да има големи скали, покрити с рогозки от цветни почвопокривни растения, докато друг може да има сукуленти, разпръснати между големи камъни. Един напълно различен алпинеум може да включва зеленина като храсти джуджета, иглолистни дървета и декоративни треви.

Чудесен начин да потърсите идеи за алпинеуми и да започнете да проектирате своя собствен е да разгледате експозициите в местните обществени и ботанически градини, за да добиете представа за типа градински дизайн, който ви привлича.

Експерти препоръчват създаването на алпинеум да става на етапи и да се обмисли планирането на дизайна, дори използването на какви камъчета и пясък ще са ви нужни.

Оценете вашия пейзаж, преди да започнете, тъй като алпинеумите са изключително специфични за мястото и почвата. Алпинеумите с алпийски растения например се добре дренирана и влагозадържаща почва и трябва да бъдат защитени от екстремни обедни горещини. Като цяло ще имате нужда от повдигната могила с добре дренирана почва и скали. Ако все още нямате площ, която отговаря на проекта, достатъчно е да внесете почва и камъни отвън.

Ако сте любители на природата или просто искате да добавите разнообразие към двора си, вижте следните идеи за алпинеум.

Алпийски алпинеум

пустинен алпинеум
Zipity11, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Това е една от по-традиционните форми на алпинеум. Алпийските градини пресъздават планински върхове, където няколко издръжливи растения растат над линията на дърветата. Домашните алпинеуми имитират този вид, използвайки различни тревисти трайни насаждения, малки декоративни дървета и храсти като смърчове, пълзяща мащерка и диантус.

За да направите този вид алпинеум, създайте могила от  почва, която едновременно се отцежда бързо и също така задържа влагата. Алпийските растения се нуждаят от слънце, но също така трябва да са на място, което е относително хладно и защитено от горещото следобедно слънце.

Горски алпинеум

горски алпинеум

Ако вашият двор е сенчест, по-добре е да помислите да изградите горски алпинеум, който имитира гориста гора, където растения като папрати, хоста и флокс се разпространяват между камъните, за да създадат елегантно почвено покритие. Добавете растения с различна височина, за да осигурите сянка за по-ниските и потърсете места със северно изложение, които получават по-малко интензивно слънце.

Пустинен алпинеум

пустинен алпинеум

Ако работите на място с добре дренирана почва и малко валежи, помислете за алпинеум, осеян с устойчиви на суша растения. Тези пустинни алпинеуми не трябва да изглеждат скучни, те могат да бъдат буйни градини, разположени около издатини на скали. Добавете устойчиви на суша) растения като сукуленти , кактуси, треви, храсти и пустинни диви цветя и използвайте камъни с различни размери и текстури като почвено покритие.

Използвайте стъпала и пътеки

алпинеум

Ако терена ви го позволява може да поставите камъни по начини, които създават каменни стъпала или пътеки. Помислете за засаждения по протежение на склона и използване на композитни материали от по-малки скали и гладки камъчета като оформление за стълбите. Засадете треви покрай тях, както и ниско разположени храсти.

Включете воден елемент

алпинеум

Добавете разнообразие, като внесете воден елемент във вашата градина с фонтан или езерце в земята. Поставете камъни покрай водата и засадете по-малки растения между скалите. Помислете за набавяне на речни скали от вашия регион. По отношение на растенията, помислете за такива, които могат да понасят влажна среда като папрати, и блатни невени.

Реализирани идеи за алпинеум

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mab Graves (@mabgraves)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jan Johnsen (@johnsendesign)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jan Johnsen (@johnsendesign)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jan Johnsen (@johnsendesign)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jan Johnsen (@johnsendesign)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jan Johnsen (@johnsendesign)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jan Johnsen (@johnsendesign)

Използвайте нетрадиционни материали

Използването на нетрадиционни материали е друга голяма тенденция в алпинеумите в момента. Експерти предлагат да се използват предмети като счупен бетон за фокусни точки в градината. Използвайте подхода „направи си сам“, като използвате нетрадиционни материали, за да вдъхнете живот на вашите идеи за алпинеуми.

Бъдете креативни с почвопокривни растения

Създайте ефекта на малки, хълмове с ниско разположени растения, които ще покрият скалите във вашия пейзаж, създавайки ефект почти като на килим. Оформете цветна рогозка, като използвате различни растения като вълниста мащерка, мъртва коприва флокс или нискорастящи сортове седум (тлъстига).

Резюме

Като цяло алпинеумите могат да осигурят визуален интерес, като същевременно са изключително лесни за поддръжка. Веднъж завършен, този тип градински елемент ще започне да придобива своя собствена форма, тъй като растенията се запълват между камъните, което може да бъде изключително възнаграждаваща гледка за окото.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...