Идеи за празнично меню за свети Валентин + начин на приготвяне

Свети Валентин е специален ден, в който можем да изненадаме любимият си човек с изискана и добре подготвена романтична вечеря.

Приготвянето на романтично меню не е само възможност да се изрази обичта към даден човек, но и чудесен начин да с който да създадете незабравима атмосфера.

Прегледайте рецептите от това романтично и вкусно меню за свети Валентин, което ще направи вечерта ви още по-незабравима.

Предястие – Тарталети с козе сирене и мед

празнично меню за свети Валентин

Леки и елегантни, тези тарталети комбинират кремообразно козе сирене с пчелен мед и са идеални за началото на празничната вечеря.

Необходими продукти:

  • 200 г козе сирене
  • 100 г крема сирене
  • 2 супени лъжици мед
  • бутер тесто
  • розмарин за украса

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. След това разточете бутер тестото и го нарежете на малки кръгове или квадратчета, които да сложите във формите за тарталети.

Изпечете основите на тестото за 10 минути, докато не видите че станат златисти. Смесете козето сирене заедно с крема сиренето и меда до хомогенна смес.

След това напълнете изпечените основи със сиреновата смес и украсете като добавите малко розмарин. Накрая върнете тарталетите във фурната за още 5 минути, за да се запече сиренето и поднесете след изпичане.

Основно ястие – Пиле с розмарин и картофи в лимонов сос

меню за свети Валентин

Пилето с розмарин заедно с картофи в лимонов сос са класическо, но и в същото време уникално ястие, което съчетава аромати и вкусове, идеални за празнична вечеря.

Необходими продукти:

  • 2 пилешки гърди;
  • 2 картофа;
  • 1 лимон;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 1 с.л. мед;
  • 1 с.л. горчица;
  • 1 ч.л. розмарин;
  • сол и пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Сложете пилешките гърди в съд, като към тях прибавите зехтина, меда, горчицата, сока на лимона, солта и пипера. Оставете да се мариноват за 30 минути. След това нарежете картофите на кубчета и ги сварете до полуготовност.

Изпечете пилешките гърди в предварително настроена фурна на 180 градуса за 20-25 минути. В същото това време запържете картофите в малко зехтин с розмарина до златисто. След като всичко е готова, сервирайте пилешките гърди върху картофите, залети със соса от печенето.

Десерт – Шоколадов мус с малини

меню за свети Валентин

Шоколадовият мус с малини ще бъде перфектният завършек на това празнично меню за свети Валентин. Лек и въздушен, той ще задоволи с лекота всеки любител на сладките изкушения.

Необходими продукти:

  • 200 г черен шоколад;
  • 300 мл сметана;
  • 1 ч.л. ванилия;
  • 100 г пресни малини;
  • 1 с.л. захар.

Начин на приготвяне:

Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да изстине леко. Загрейте сметаната до точка на кипене, след което я прибавете към разтопения шоколад и започнете да разбърквате до гладка текстура.

Оставете сместа да се охлади хубаво за около 15 минути. След това разбийте сметаната с ванилията и захарта. Съединете шоколадовата смес с разбитата сметана и разбъркайте внимателно.

Разпределете муса в чаши, а след това го оставите в хладилник да стегне за минимум 1 час. Може да сервирайте с малини за украса.

Менюто за Свети Валентин трябва да бъде не само вкусно, но и красиво, за да успее да придаде още повече романтика на вечерта. С това празнично меню ще успеете да зарадвате напълно вашият любими човек и ще направите вечерта още по-незабравима.

снимка: Adobe, Pixabay

Вижте още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано