Края на август е това време от годината, когато правя най-вкусната домашна лютеница от чушки, патладжани и доматено пюре по стара изпитана рецепта от край време. Разбира се добавям и всички други подправки присъщи за класическа лютеница. Все по-рядко се практикува оригиналната рецепта за лютеница, при която доматите се белят и смилат на машинка, за да се получи доматен сок, който да се извари и сгъсти в голяма тава на огъня, както се правеше едно време на село и в по-малките градове.
С готово доматено пюре, лютеницата също става изключително вкусна и наситена на аромати и най-удобното е че, може да я направите дори в апартамент, а вече и по всяко време на годината. Но лютеница се прави сега по традиция, а и зеленчуците са по-евтини. Както една позната казваше… и в София го можем. Трябва само да опечете пипера и патладжана, а другото е повече от лесно и бързо за сглобяване.
Домашна лютеница
Рецептата я знам от моята баба, която след дълги години правене по стария начин, най-накрая се изхитри и започна да я прави с готово пюре, за да стане по-бързо. Оказва се че не отстъпва по нищо на тази с прясно настъргани домати. Ето и какво ще ви трябва за една доза, от която се получават средно по 15 бурканчета от малките:
Необходими продукти
- 5 кг червен пипер (здрави месести чушки);
- 1 кг доматено пюре;
- 2 кг патладжан;
- 1-2 глави чесън;
- 1 глава лук;
- 1 ч.ч. захар;
- 1 чаена чаша оцет;
- 2 ч.ч. чаши олио;
- 2 с.л. сол.
Начин на приготвяне
Хубавото на тази домашна лютеница е, че може да я направите у дома буквално за един следобед.
Първо започвам с пипера и патладжана, които опичам на чушкопек (може и на фурна). Имам от големия и става много бързо, а после се белят също толкова лесно.
Смилам ги с мелачка, за да станат подобно на кайма. Предварително си нарязвам лукът и чесъна на ситно. Ползвам до 1 глава и половина чесън.
Правя разтвор от солта, оцета, захарта и олиото, който кипвам на котлона в голяма тенджера и когато заври, прибавям първо смлените печени чушки и оставам на огъня за около 10 минути. След това добавям и смления патладжан и бъркам за още толкова време.
Прибавям нарязаните на ситно чесън и лук, заедно с доматеното пюре и поръсван със сол ако има нужда. Моркови не слагам. Това е хубавото на тази домашна лютеница, че всеки може да си добавя, каквото желае и според мен без моркови, вкусът е по близък до оригинала на класическата лютеница.
Така варя лютеницата с доматено пюре за около 25-30 минути на среден до слаб огън или докато се получи приятна консистенция, както сте свикнали да я виждате.
Отнемам от котлона и след като съвсем леко се охлади, пълня малки бурканчета от 240 мл. Слагам капачките и задължително стерилизирам за минимум 10 минути, за да се запази по-дълго, след което премествам на хладно място.
Така приготвена, тази домашна лютеница има най-добри качества, след като престои няколко седмици, понеже вкусът и се насища с времето. А още преди да я запечатам, филиите с лютеница задължително се тестват, като често спестяват една вечеря 🙂
Успех!
Виж още: