НачалоРецептиПечиваИзпитана рецепта за козунак...

Изпитана рецепта за козунак на конци

За да направите хубав великденски козунак на конци, освен точната рецепта ще ви е нужна и правилната техника за приготвянето му. А кой знае по-добре това освен бабите и техните стари готварски рецепти.

Рецепта за козунак на конци

Необходими продукти

  • 500 г бяло брашно;
  • 150 гр. захар
  • 20 г мая;
  • 130 гр. масло;
  • 140 гр.  прясно мляко;
  • 3 яйца;
  • 30 гр. бадеми;
  • 30 гр. стафиди;
  • лимонена кора.

Приготвяне на козунак на конци по изпитана рецепта

Изпитана рецепта за козунак на конци

Смесете малко от брашното с млякото, солта, захарта и маята и го оставете да шупне. Когато шупне премесете сместа наново с малко брашно и затоплено мляко. Когато сместа отново шупне замесете тестото за козунака. Ето и техниката за приготвяне на козунак на конци:

В затоплена купа слагате предварително пресятото брашно, като яйцата, млякото и захарта се разбиват поотделно (яйцата трябва да са били поне за 20 минути на стайна температура). Замесвате тесто, към което прибавяте вече шупналата мая. По време на месенето ръцете задължително трябва се мажат с малко разтопено масло. Месите, докато тестото се изглади. Оставяте го за малко настрани на топло място да се надигне още малко и размесвате отново пак с намазнени ръце.

Слагате лимоновата кора и стафидите, след което отново премесвате тестото за да се разпределят равномерно в него. Така приготвеният козунак слагате във форми, намазани с малко мазнина, като тестото трябва да заеме около половината от височината на формата.

След като козунака се надигне във формата, намазвате с яйце и украсявате с бадемите, които трябва предварително от предната вечер да сте накиснали във вода и след това обелили.

Ако сте пропуснали да направите това предния ден, може да кипнете вода и в да ги сложите в нея. След около 30 минутки ще са набъбнали и ще се белят по-лесно.

Печете козунака в умерена фурна до пълна готовност. Може да проверите с клечка дали е изпечен добре.

Забележка

Успехът за получаване на козунак на конци се крие в доброто премесване на тестото, всеки път когато се остави да се надигне. Трябва да се получи еластично тесто, което да не лепне. За тази цел, всеки път когато го месите, намажете ръцете си с малко разтопено масло. Тесто трябва да се получи малко по-твърдо от обичайното тесто за козунаци, като по този начин след печене ще се дели на конци.

За повече подробности относно замесването на козуначено тесто прегледайте тази изчерпателна статия: Как да замесим козуначено тесто.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име