НачалоЗдравеКаква е разликата между...

Каква е разликата между добър и лош холестерол?

Каква е разликата между „добър“ и „лош“ холестерол? Всъщност, всеки един от двата холестерола, които се наричат на разговорен език добър – HDL холестерол и – лош- LDL холестерол, са полезни органични съединения, когато са в нормата си.

Каква е разликата между добър и лош холестерол

Холестеролът е органично восъкоподобно вещество, което се натрупва в артериите и  не на всяка цена вредно, въпреки репутацията му. Всъщност, някои различните видове холестерол могат дори да подобрят здравето ви, когато се консумират в разумните количества.

Лабораториите могат да измерят нивата на вашия добър и лош холестерол и да ви помогнат да изградите по-здравословни навици на хранене и живот, така че да можете да постигнете най-добрия баланс и на двете.

Какви са различните видове холестерол

Има два основни вида холестерол: липопротеин с висока плътност (HDL) и липопротеини с ниска плътност (LDL).

Като общо правило, HDL се счита за „добър“ холестерол, докато LDL се счита за „лош“. Това е така, защото добрия холестерол (HDL) пренася холестерола до черния ви дроб, където той може да бъде отстранен от кръвта, преди да се натрупа в артериите ви.

Лошия холестерол (LDL) от друга страна, отвежда холестерола директно в артериите. Това може да доведе до атеросклероза –  натрупване на плака, която дори може да причини инфаркт, инсулт или дуги здравословни проблеми.

Триглицеридите съставляват третия компонент на холестерола и действат като неизползвани депа (калории), които се съхраняват като мазнини в кръвта. Консумирането на повече калории чрез храна, отколкото може да изгорите, може да доведе до натрупване на тези  триглицериди в кръвния поток, увеличавайки риска от инфаркт.

Разчитане на изследвания за добър и лош холестерол

Повече от една четвърт от хората по света страдат от висок LDL (лош) холестерол, така че е важно да си правите регулярни изследвания, за да научите нормата  (стойностите) на холестерола или количеството холестерол в кръвта ви.

Стойностите на LDL холестерола под 3 mmol/l или по-малко се счита за здравословен. Вашият HDL холестерол трябва да бъде 1 mmol/l или повече. Здравословният брой на триглицеридите трябва да е под 2.2 mmol/l  или по-малко. Вашите стойности, или общ HDL и LDL холестерол плюс триглицериди, трябва да възлиза на не повече от 5 mmol/l.

Важно: Трябва да обърнем внимание на факта, че за различните лаборатории, тези нива могат да варират поради оборудването, което използват и методите на определяне на стойностите. Също така, изследване за липиден профил се прави минимум 12 часа от последното хранене, което е препоръчително да бъде бедно на мазнини, а при условие че сте взимали лекарства, които може да окажат влияние на липидния обмен, те трябва да бъдат спрени 2 седмици преди изследването.

Нормални и гранични нива на лош и добър холестерол и триглицериди

Според Министерство на здравеопазването в България, нивата на холестерола в кръвта, за хора без заболявания (хора без установено заболяване като атеросклероза, прекаран инфаркт, инсулт или хора със стенокардия и диабет) трябва да бъдат:

Нива на холестерол за хора без доказани заболявания

  • общ холестеролпод 5 mmol/l;
  • LDL холестерол (лош) – под 3 mmol/l.

Стойности на холестерол за хора с изявени заболявания

  • общ холестеролпод 4.5 mmol/l;
  • LDL холестерол (лош) – под 2.5 mmol/l;
  • HDL-холестерол (добър) – за мъже над 1.0 mmol/l , за жени над 1.2 mmol/l.

Стойности на триглицеридите на гладно

  • нормални нива: под 2.20 mmol/l;
  • препоръчителни стойности: под 1.7 mmol/l.

Дръжте нивата на холестерола под контрол

Поддържането на вашето здраве оптимално и здравословни нива на холестерол е управляемо. Активен начин на живот плюс  здравословно хранене, заедно със здравословна диета с много зеленчуци и е от ключово значение за поддържане нивата на холестерола в норма.

Научете повече за високия холестерол, симптоми при повишени нива и как да с справите с него в тази статия.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 16 юли 2024:

Добро време за интелектуална дейност, общуване и учене. Отношенията между влюбените ще се развият към по-добро. Хороскоп за 16 юли 2024 Овен днес имате склонност да летите...