Ако искате да откриете коя мая ще превърне тестото ви в истински шедьовър, продължете да четете, за да разберете каква е разликата между суха и жива мая (прясна) за да можете да я използвате правилно.
Какво представлява живата мая
Живата мая е естествен продукт, съставен от живи микроорганизми, които активно участват в процеса на ферментация. Тази мая има висока влажност, което означава, че задължително трябва да се съхранява в хладилник.
Едно от главните предимства на живата мая е, че тя обикновено дава по-ароматен и по-лек хляб с по-мека текстура. Тя се активира по-бързо и може да доведе до по-добро бухване на тестото в сравнение със сухата мая.
Живата мая обаче има ограничен срок на годност. Тя трябва да се използва в рамките на няколко дни след отварянето на опаковката, за да бъде ефективна. Също така е вероятно тя да загуби активността си, ако е изложена на високи температури или замръзне.
Какво представлява сухата мая
Сухата мая, от своя страна пък е преработена форма на живата мая, при която влагата е извлечена, а активността на микроорганизмите е запазена в сухо състояние.
Това я прави с много по-дълъг срок на годност от живата (прясна) мая. Поради тази причина е и предпочитан избор сред много домакинства. Освен това тя не изисква по-специални условия за съхранение както живата мая.
Разлика между суха и жива мая
Основната разлика между суха и жива мая е, че сухата мая преминава през процес на сушене и извличане на влагата от нея. Живата (прясна) мая обикновено дава по-вкусен и ароматен резултат при печене, но има по-кратък срок на годност и изисква специално съхранение в хладилник. Друга съществена разлика е в използваното количество. Ако имате 7 грама суха инстантна мая, то тя се равнява средно на 21 грама жива мая (прясна). Или просто умножавате сухата по 3, за да получите грубо съотношението. Обратното важи в сила.
Сухата мая, от своя страна, има по-дълъг срок на годност и не изисква толкова специални условия за съхранение, но може да не придаде същия вкус и текстура на печивото.
Таблица за проубразуване на дрожди
Хлебна прясна мая | Активна суха мая | Инстантна суха мая | Бирена мая |
3гр | 1.5гр | 1гр | 2.7гр |
6гр | 3гр | 2гр | 5.4гр |
10гр | 5гр | 3гр | 9гр |
12гр | 6гр | 4гр | 10.8гр |
15гр | 7.5гр | 5гр | 13.5гр |
17гр | 8.5гр | 6гр | 15.3гр |
20гр | 10гр | 7гр | 18гр |
30гр | 15гр | 10гр | 27гр |
34гр | 17гр | 11гр | 30.6гр |
40гр | 20гр | 13гр | 36гр |
68гр | 34гр | 23гр | 61.2гр |
80гр | 40гр | 27гр | 72гр |
Разликата между суха и жива мая не е толкова голяма, но и двата типа мая имат своето място в кухнята. За по-дълготрайно съхранение и удобство, сухата мая е вашият избор, но за постигане на по-добри резултати при втасването, живата мая е по-подходяща. В зависимост от типа на рецептата и условията за съхранение, изборът на мая трябва да бъде направен с внимание към специфичните нужди на тестото.
Виж още: