Каква е разликата между суха и жива мая

Маята е същинският двигател на много тестени изделия, като правилният й избор и приложение могат да бъдат ключови за крайният резултат на вашето печиво.

Въпреки че и сухата, и жива мая (прясна мая) имат едно и също предназначение, те са почти еднакви по редица характеристики.

Ако искате да откриете коя мая ще превърне тестото ви в истински шедьовър, продължете да четете, за да разберете каква е разликата между суха и жива мая (прясна) за да можете да я използвате правилно.

Какво представлява живата мая

Живата мая е естествен продукт, съставен от живи микроорганизми, които активно участват в процеса на ферментация. Тази мая има висока влажност, което означава, че задължително трябва да се съхранява в хладилник.

Едно от главните предимства на живата мая е, че тя обикновено дава по-ароматен и по-лек хляб с по-мека текстура. Тя се активира по-бързо и може да доведе до по-добро бухване на тестото в сравнение със сухата мая.

Живата мая обаче има ограничен срок на годност. Тя трябва да се използва в рамките на няколко дни след отварянето на опаковката, за да бъде ефективна. Също така е вероятно тя да загуби активността си, ако е изложена на високи температури или замръзне.

Какво представлява сухата мая

Сухата мая, от своя страна пък е преработена форма на живата мая, при която влагата е извлечена, а активността на микроорганизмите е запазена в сухо състояние.

Това я прави с много по-дълъг срок на годност от живата (прясна) мая. Поради тази причина е и предпочитан избор сред много домакинства. Освен това тя не изисква по-специални условия за съхранение както живата мая.

Разлика между суха и жива мая

Основната разлика между суха и жива мая е, че сухата мая преминава през процес на сушене и извличане на влагата от нея. Живата (прясна) мая обикновено дава по-вкусен и ароматен резултат при печене, но има по-кратък срок на годност и изисква специално съхранение в хладилник. Друга съществена разлика е в използваното количество. Ако имате 7 грама суха инстантна мая, то тя се равнява средно на 21 грама жива мая (прясна). Или просто умножавате сухата по 3, за да получите грубо съотношението. Обратното важи в сила.

Сухата мая, от своя страна, има по-дълъг срок на годност и не изисква толкова специални условия за съхранение, но може да не придаде същия вкус и текстура на печивото.

Таблица за проубразуване на дрожди

Хлебна прясна мая Активна суха мая Инстантна суха мая Бирена мая
3гр 1.5гр 1гр 2.7гр
6гр 3гр 2гр 5.4гр
10гр 5гр 3гр 9гр
12гр 6гр 4гр 10.8гр
15гр 7.5гр 5гр 13.5гр
17гр 8.5гр 6гр 15.3гр
20гр 10гр 7гр 18гр
30гр 15гр 10гр 27гр
34гр 17гр 11гр 30.6гр
40гр 20гр 13гр 36гр
68гр 34гр 23гр 61.2гр
80гр 40гр 27гр 72гр

 

Разликата между суха и жива мая не е толкова голяма, но и двата типа мая имат своето място в кухнята. За по-дълготрайно съхранение и удобство, сухата мая е вашият избор, но за постигане на по-добри резултати при втасването, живата мая е по-подходяща. В зависимост от типа на рецептата и условията за съхранение, изборът на мая трябва да бъде направен с внимание към специфичните нужди на тестото.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано