четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоЗа домаКаква настройка на климатик...

Каква настройка на климатик за топло е най-ефективна?

Каква настройка на климатик за топло ще бъде най-ефективна, ще ни донесе комфорт и икономия в сметките? Каква е най-добрата температура, с която да настроим климатика, че да ни и приятно, ни и не прекалено горещо ще разберем в следващите редове.

Настройването на температурата на климатика не винаги е лесна задача и често ни се налага или да намаляваме или увеличаваме градусите, което от своя страна води до неподходящи температурни амплитуди в помещението. Затова се консултирахме със специалист, в климатичната техника, които любезно отговориха на някои наши въпроси.

Подходяща настройка на климатик за топло

От съществено значение е да настроите климатика на точната температура през зимния период и защо, ще разберете по-надолу в статията от специалистите по продажба и монтаж на климатици от SH Comfort. А ето и какви са полите от това да намерите точната настройка за вашия климатик.

Здраве и благосъстояние

Неподходящата температура може да доведе до влага и да влоши качествата на въздуха в стаята, като благоприятства за появата на гъбички и мухъл. Астмата, сама по себе си може да причини затруднения в дишането.

Ако влага е с по-високи стойности, хора със белодробни заболявания може да започнат да кашлят или да имат проблеми с набавянето на кислород.

Непредвидени разходи

Настройвайки климатика на топло на подходящата температура ще ви позволи да се чувствате по-добре , без да увеличите сметката за ток. Точно затова климатиците имат различни режими и настройки за  скоростта на вентилатора, в което се крие и ключът към икономията.

Когато времето захладнее, не превишавайте градуси на климатика над 28. Намерете по-подходяща температура, при която ще се чувствате приятно. Това ще попречи на климатика да работи в извънреден режим, за да поддържа висока температура и накрая ще намали сметката за ток.

Комфорт

Може да не сте се замисляли, но ако е твърде топло или твърде студено в стаята, може да се почувствате изтощени или още по- лошо, да се почувствате зле. Затова е добре да откриете подходяща температура, която няма да ви изтощи.

Каква настройка на климатик за топло обаче да изберете

Идеалната температура през нощта за възрастни е между 15,6°C и 19,4°C , а за бебета е между 20°C и 22,2°C според редица анализи и изследвания. Настройте климатика според тези  или близки температури, като вземете предвид как сте облечени за сън и с какво спално бельо се завивате.

Най-добрите температурата за спане зависят от редица фактори, като местоположението дома и стаята ви, кое време на деня е и колко често отваряте прозорците си.

През нощта не се препоръчва температурата в стаята да пада под 18°C ​​или да се покачва над 24°C. Нощните температури, които са твърде високи, могат да ви затруднят да спите спокойно през нощта, което се отразява негативно на вашето здраве, бдителност и способности през деня.

Възможно е обаче да има моменти, когато предпочитате малко по-високи температури, особено ако страдате от болки, които се влошават, когато сте изложени на по-хладен въздух. Ако е така, обмислете използването на електрическо одеяло, докато спите, вместо да увеличавате настройките на термостата си, за да пестите енергия.

Друго изследване, препоръчва за стандартната настройка на климатик за топло да настроите температурата от 25 до 27 градуса за охлаждане през лятото и ~ 18 до 20 градуса за отопление през зимните месеци. Това е съобразено по начин, по който да се осигури най-добра енергийна ефективност на климатика при положение че живеете в умерен климат.

Дори и да намерите най-подходящата настройка на климатик за топло за вашето помещение, сметката не винаги може да отговаря на очакванията ви. Затова е важно мощността на климатика да бъде съобразена спрямо отопляемия обем на помещението и да се вземат предвид други фактори като изолация и разположение.

Не пропускайте: Защо трябва да се прави редовна профилактика на климатик.

Любопитно: Разберете колко подходящи са  всесезонните гуми и кога да сменим гумите за да не отнесем глоба.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...