НачалоРецептиТуршия / зимнинаКакво да правим, ако...

Какво да правим, ако не пресечем киселото зеле?

Все повече хора се връщат към добре изпитаните методи за приготвяне на зимнина, а киселото зеле е вечната класика. Ако сте сложили зелето и то е вече както се казва втасало и готово за консумация, но не желаете да правите така нареченото пресичане с естествени консерванти и други химикали, то има начин по-който да запазите зелето свежо за по дълго време.

Какво да правите, ако не пресичате зелето

Ако желаете да запазите натуралния вкус на киселото зеле, нещо което е напълно разбираемо, то има няколко добре известни трика, които ще помогнат да го запазите за по-дълго време.

Претакайте ежедневно

Веднъж когато зелето е ферментирало достатъчно, че да е приятно и вкусно за консумация, но не желаете да го пресечете с консервант като натриев бензоат, калиев сорбат и др., то за да удължите неговия свеж вкус и приятна текстура, ще бъде добре саламурата да се движи около зелето периодично. Тоест претакайте ежедневно, ако желаете да го запазите за по-дълго време.

Премахвайте бялата покривка от зелето

Веднъж когато вашето кисело зеле е станало, ще забележите че започва да се появява по повърхността бяла пелена, наречена сага. Това са гъбички, които пируват хранителните вещества отделени от зелето в саламурата. Препоръчително е да ги премахвате ежедневно.

Дръжте зелето на по студено място

Разбираемо е, че ако сте приготвили кисело зеле в голям съд, като бидон, което е и най-често използвания за тези цели, няма как да местите зелето според температурите. Затова пък ако се намира в маза, изба или друго подобно помещение, може да отваряте прозорец зимно време за да влиза по-хладен въздух. Гъбичките и другите бактерии се затрудняват с възпроизвеждането при по-ниски температури.

Резюме

Тези съвети ще ви помогнат да запазите зелето свежо за по-дълго време, но няма да спрат гъбичките без консервант, който да възпре тяхното размножаване. Затова, ако зелето своевременно е намаляло в бидона, един от най-добрите начини да го съхраните за по-дълго е време е да го консервирате в буркани и да го запечатате. Това със сигурност ще ви гарантира още някой друг месец, свежо кисело зеле, годно за консумация.

Любопитно: Псилиум Хуск за отслабване – източник на диетични фибри

Кулинарно предложение: Содена питка – лесна, бърза, че и вксуна

Авто-мото (любопитно): Надеждни ли са всесезонните гуми (предимства и недостатъци).

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...