Какво да правим с останалото кисело зеле, за да не се развали?

Ако сте от тези хора, които имат място и възможност, и сте направили кисело зеле в бидон на есен, то до началото на февруари е минало доста време. С трайното повишаване на температурите, това далеч не помага на киселото зеле, а точно обратното.

Започне ли да се затопля, единствения фактор, който пречи на зелето да не се развали, а именно ниските температури, вече не е налице. Тогава в съда, в който съхранявате киселото зеле, започват бурни ферментационни процеси, причинени от топлото време и размножаване на бактериите. Зелето ще започне да става все по-меко с течение на времето и в крайна сметка ще се вмирише до изключително непоносима степен.

И точно тук идва въпроса:

Какво да правим с останалото кисело зеле

За щастие, решението на проблемът е съвсем очевиден. Трябва да го съхраните възможно най-бързо, преди да е започнало неконтролируемо множене на бактериите, което да го вкисне и съсипе до степен, че да стане негодно за консумация.

Препоръчително е, когато температурата където помещавате зелето се вдигне трайно над 10 градуса, да предприемете стъпки по опазването му.

Най-лесния начин за това е да го извадите и да го оставите да се отцеди добре за 30-тина минути. След това го нарязвате на ситно и го пълните плътно в буркани, които задължително стерилизирате за 10 минути. Бурканите се съхраняват задължително на студено и тъмно място.

Ако имате фризер, може да напълните няколко бутилки със зелева чорба и да ги замразите. Те са перфектната суровина при приготвяне на манджи, като боб със зеле, свинско с кисело зеле и т.н.

Съвет: Понякога, ако не сте пресичали киселото зеле, тези процеси по влошаване на качеството му може да започнат много по-рано, така че проверявайте ежеседмично зимнината от зеле, за да сте спокойни.

снимка: личен архив

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...