Какво е полени
Знаете ли какво представляват полените? Полени или поленовият прашец представлява микроскопични зрънца, произвеждани от семенните растения (покритосеменни и голосеменни), които служат за пренасяне на мъжките генетични клетки с цел размножаване. Поленът е от съществено значение за процеса на оплождане при растенията и играе важна роля в екосистемите, тъй като е ключов фактор в разпространението на растителните видове.
Как се образува поленът?
При покритосеменните растения поленът се произвежда в тичинките на цветята. Всяка тичинка се състои от дръжка и прашник, а именно в прашниците се намират поленовите торбички. В тях клетките претърпяват деления, за да образуват множество микроспорни клетки, които впоследствие се превръщат в поленови зърна.
Поленовите зърна имат здрава външна обвивка, наречена екзина. Тя може да изглежда различно, с шипове, гънки или пори, и и е приспособена за оцеляване в околната среда. Всяко зърно съдържа мъжките гамети и клетки, подпомагащи оплождането.
Роля на полена в природата
Основната функция на полена е да осъществи опрашване. Това е процесът, при който поленовите зърна достигат близалцето на плодника в женската част на цветето. След като поленът попадне върху близалцето, започва прорастването му и образуването на поленова тръбичка, чрез която мъжките гамети се придвижват, за да оплодят яйцеклетката в завръза.
Чрез процеса на опрашване се осигурява размножаване на различни растителни видове. Така се поддържа биоразнообразието и стабилността на екосистемите. Много насекоми, птици и дори дребни бозайници разчитат на нектара и полена, за да получат хранителни вещества, а в замяна допринасят за разпространението на растителните видове.
Пчелите и поленът
Пчелите събират полена, като той полепва по краката им (по т.нар. прашецови кошнички) и по окосмените им тела. Докато пчелите облитат цветя от различни растителни видове, те пренасят поленови зърна от едно цвете към друго, като по този начин допринасят за оплождането и образуването на семена и плодове.
Поленът е основен източник на белтъчини за пчелите и важен компонент в храненето на пчелните семейства. Пчелите използват полена, за да приготвят „пчелен хляб“ (перга). Това е ферментирала смес от полен, нектар и ензими, която служи за храна на пилото и за поддържане на жизнеността на колонията.
Полен и алергии
Защо се появяват алергиите?
При някои хора имунната система приема поленовите белтъци за потенциално опасни и реагира прекомерно. Така се проявяват симптоми на алергия, като кихане, запушен нос, сълзене на очите и сърбеж. Този тип алергия е познат като сенна хрема (алергичен ринит).
Периоди на повишена поленова концентрация
Различните растителни видове отделят полен в различни периоди от годината. Най-често повишени концентрации на полен във въздуха се наблюдават през пролетта (от дървета като бреза, топола и леска) и лятото (от треви и плевели).
Начини за облекчаване на алергиите
- Избягване на контакт с алергена: Затваряне на прозорците през периоди на висока концентрация на полен.
- Прием на медикаменти: Антихистаминови препарати, кортикостероидни спрейове за нос и др.
- Иммунотерапия: При тежки случаи може да се приложи десенсибилизация под лекарски контрол.
Приложение на полена
В хранителната индустрия
Пчелният полен се смята за „суперхрана“, поради високото си съдържание на витамини, минерали, ензими и аминокиселини. Може да се консумира като добавка към смутита, кисело мляко или в рецепти за здравословни десерти.
В козметиката
Поленът често се използва в козметични продукти като крем за лице и маски за лице, благодарение на неговите подхранващи и хидратиращи свойства.
В научни изследвания
Поради своята издръжливост и специфични структури поленовите зърна служат като маркери в палеонтологията и археологията. Чрез изследване на полен в почва или в ледени ядра учените могат да определят кои растителни видове са съществували в даден район преди хиляди години и да реконструират климатичните промени.
Полените са жизненоважна част от растителното царство, без която опрашването и размножаването на много растения биха били невъзможни. Те са ключов фактор за екологичното равновесие, а в същото време представляват ценен хранителен ресурс за пчелите и други опрашващи организми. Въпреки че могат да предизвикат алергични реакции при някои хора, полените остават един от основните градивни елементи на природата и важен фактор за биоразнообразието и развитието на различни индустрии.