НачалоЗдравеАкне при възрастни -...

Акне при възрастни – признаци, превенция и лечение

В тази статия: Акне при възрастни и как го лекувате. Успяхте ли да преминете безопасно през пубертета, като нито веднъж не сте имали смущаваща поява на акне в тийнейджърските си години? И сега внезапно се оказвате изправени пред появата напъпки ? Някои медици го наричат акне за възрастни.

Акнето при възрастни, дефинирано като „акне при възрастни“, се развива след 25-годишна възраст и може да бъде продължение на акнето, което изпитваме в юношеството, или може да бъде съвсем ново за онези от нас, които не са имали склонна към акне кожа като тийнейджъри. Въпреки че може да е разочароващо внезапно да развиете (или да продължите да получавате) акне в зряла възраст, има информация, която да ви помогне.

Видове акне при възрасти

Акне при възрастни вулгарис

Акне вулгарис е най-честата форма на акне. Това се дължи на хормонални промени, които настъпват с възрастта, като основните виновници са менопаузата, след раждането, бременност и кърмене. Освен това физическият и емоционален стрес могат да доведат до подобна промяна в хормоните. Когато това се случи, мастните жлези прекомерно произвеждат, създавайки излишен себум. Когато се комбинира с мръсотия, това вещество може да запуши космените фоликули, което води до акне вулгарис. Някои лекарства, като кортикостероиди и литий, също могат да причинят акне вулгарис.

Акне механика при възрастни

Тази форма на акне се появява в резултат на триене на кожата, създавайки акне. Може да изпитате acne акне механика, ако носите тесни дрехи, извършвате сърдечно-съдови упражнения, които могат да причинят раздразнение, когато кожата и дрехите ви се търкат едно в друго, или ако използвате самобръсначки върху суха кожа.

Конглобатно акне при възрастни

Това е тежка форма на акне при възрастни, която произвежда възли, комедони и абсцеси. Състоянието обикновено започва на възраст между 18 и 30 години и продължава няколко години, като обикновено отзвучава, когато достигнете 40-те. Тази форма на акне се проявява като взаимосвързани лезии, особено по гърдите, лицето, бедрата, горната част на ръцете и задните части. Въпреки че причината е неизвестна, тя е свързана с тестостерона и може да бъде причинена и от употребата на анаболни стероиди.

Акне със суха кожа

Често хората с възрастни акне прибягват до по-стриктно почистване и ексфолиране, което не прави нищо, освен да влоши огнището ви. Много възрастни смятат, че техните огнища са свързани с мазна кожа, оттук и прекалено ревностният режим на почистване, но не трябва да забравяте, че с напредването на възрастта кожата ви започва да изсъхва. За да се бори с това, кожата ви ще произвежда повече мазнина и себум, надхвърляйки необходимото количество. Резултатът е мазна кожа, която избухва в акне. Първата и най-лесна стъпка за коригиране на това е овлажняването!

Стресирана кожа при възрастни

Въпреки че стресът сам по себе си не е причина за акне при възрастни, той определено може да го влоши. Стресът може да бъде основен фактор за акне, тъй като стимулира излишното производство на мазнини и хормоналните колебания, както и нарушава способността на кожата да се лекува. Хроничният стрес може да повлияе на продължителността на появата на акне – което означава, че тези досадни пъпки остават по-дълго и правят по-вероятно да доведат до белези. Какво можете да направите за нивата на стрес? Можете да започнете да практикувате техники за намаляване на стреса, като медитация и упражнения по-често.

Продуктите за коса като причина за акне при възрастни

акне при възрастни

Ако страдате от пъпки по челото и линията на косата, това може да се предизвика от продукти за коса. Продукти, които съдържат големи количества масла или съставки за покритие (помислете за лак за коса), могат да допринесат за появата на акне в горната част на челото и задната част на врата.

Замърсяване
Замърсяването оказва значително влияние върху кожата ви. Може да блокира порите ви, оставяйки кожата задръстена и причинявайки влошено акне. Освен това може да дехидратира кожата ви, да раздразни и да влоши всички съществуващи състояния като зачервяване, розацея и екзема. За да се преборите с ефектите от замърсяването, потърсете продукти против замърсяване, които помагат за създаването на защитна бариера за вашата кожа.

Нежелана храна и захар
Ако забележите, че след ядене на определена храна страдате от пробив, спрете да я ядете! Някои от най-често свързваните храни с появата на акне са захарта и други форми на преработена нежелана храна.

Лечение на акне при възрастни

#1 Лекарства с рецепта

Един от начините да се отървете от акнето при възрастни е режим на грижа за кожата по рецепта. Можете да се консултирате с дерматолог или козметик за лечение с рецепта, като Qr8 MediSkin, и те ще предпишат персонализиран продукт, специфичен за вашия тип акне. Това ще бъде най-добрият вариант, ако имате тежко акне. Може да отнеме време, но си струва да имате отново чиста кожа.

Появата на интернет направи процеса на получаване на рецепта за акне много по-лесен и по-ефективен от всякога. Отминаха дните, когато трябваше да чакате да посетите дерматолог, за да получите лекарството. Те не само гарантират, че вашата уникална ситуация е отчетена, но също така предоставят своите продукти на достъпни цени.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...