понеделник, 20 май 2024
12.9 C
София

Какво се слага в киселото зеле? За да стане по-бързо и с бистра зелева чорба…

Какво се слага в киселото зеле, че да втаса по-бързо, да има вкусна и бистра зелева чорба и да не се развали. Няма да е завършена темата за киселото зеле, ако подминем този въпрос, който се питат доста хора.

Какво се слага киселото зеле

Освен главесто зеле, вода и сол за саламурата, разбира се :), има още много варианти какво да добавите към зелето. Ето и няколко от тях, като всичко допълнително, което ще сложите не е задължително, а по ваше желание.

Слага се царевица

За по-бързо стартиране процеса на ферментация може да нароните 1 кочан царевица (на 100 – 120л бидон). Скорбялата в царевицата (нишестето) се явява основна въглехидратна храна за бактериите, които след няколко дни ще започнат да пируват първоначално с нея и да дадат старт на процеса на млечнокиселата ферментация.

Първите бактерии, които правят това са Leuconostoc mesenteroides, които нормално се срещат по повърхността на повечето месести плодове и зеленчуци. И без царевицата, ферментацията ще стартира разбира се (зелето също съдържа скорбяла, макар и в по-малки количества), но с добавена царевица втасването на зелето ще се случи по-бързо.

Освен това, тъй като царевицата отделя повече въглероден двуокис, чорбата ще придобие слабо газиран вид, което ще я направи по-приятна за пиене.

Слага се червено зеле

Червената зелка се слага основно за цвят, като придава на чорбата леко червеникав до лилав цвят. Практически, няма друго основно предназначение.

Какво се слага в киселото зеле? – Слага се хрян

Хрян може да ползвате основно като подправка, която добавя към зелето вкусови качества и аромата. При подготвяне на кисело зеле, хрянът се използва за да  допринесе за вкуса и аромата на крайния продукт.

Хрянът може да се добави по различно време, но най-често се настъргва или нарязва на ситно и се добавя при зелето преди да залеете с вода. Може да добавите на 1 кг. зеле 5 грама хрян, което ще е достатъчно според мнозина.

Слага се ориз

По същата причина, поради която се слага царевица се добавя и ориз. С добавянето на ориз, ферментацията започва и протича сравнително по-бързо. Количеството зависи от вас, но все пак не прекалявайте. Две, три шепи трябва да са достатъчни.

Някои хора слагат лъжица суроватка

Напълно логично, суроватката съдържа белтъци като, лактоглобулини, лактоалбумини и лактоза. Те спомагат за ускоряване процеса на ферментацията поне с няколко дни. Суроватка или още наричана цвик, е течността, която се събира над киселото мляко при престояването му (при млечни продукти катоцяло). Съдържа арсенал от полезни бактерии, които ще действат като първи ред пехотинци в процеса на ферментация.

Надяваме се да сме задоволили любопитството ви, макар че списъка далеч не се изчерпва с тези добавки.

Преди всичко трябва да знаете, че за млечнокиселата ферментация при зелето се най-подходящи са температурите между 18 и 23 градуса, а при температури под 5 градуса и надолу, тя просто няма как да се случи.

Домашна пастърма от свинско каре – мезе от класа по стара рецепта

Успех!

Ако тепърва залагате зелки в бидон ил идруг голям съд ви предлагаме да погледнете тази рецепта за кисело зеле в бидон, както и този малко по-различен вариант.

А когато киселото ви зеле е вече готово, може да пробвате тази рецепта за свинско с кисело зеле.

За хората, които има проблеми с високо кръвно не забравяйте да контролирате солта, която приемате и редовно да следите стойностите на кръвното налягане.

И понеже зимния сезон наближава, а АПИ вече обявиха неговия старт в началото на ноември, то не е зле да проверите кога се сменят летни със зимни гуми и какви гуми използвате за зимни условия и дали отговарят на изискванията, за ваша безопасност и за да не ви глобят.

Интересно четиво: Задължителни ли са зимните гуми в България и кога трябва да се сменят?

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Нови и свежи картички за рожден ден

Всички тръпнем я очакване, преди рождения ден на любимия ни човек. Било то вашият мъж, жена, дете, приятел, приятелка или просто близък човек, въпреки...