Затова научете кой традиционни ястия от масата на Бъдни вечер са неизменна част от този светъл празник.
Традиционни ястия на Бъдни вечер
Постните ястия са основните който се слагат на масата, тъй като деня е предназначен за ден на поста.
По традиция на масата се поставят 7, 9, 11 или 12 ястия, които символизират 12-те апостоли.
Едни от основните ястия който се слагат на този празник са пълнени чушки с ориз, постен боб, постна питка, лозови сърми с ориз, плодове и ядки.
Питка на Бъдни вечер
Питката е основен елемент без който не може на празничната трапеза. Често се приготвя специална питка, в която се поставя монета.
Тази питка се разчупва по време на вечерята, като се раздава на всички присъстващи. В който попадне монетата, него ще го сполети късмет през новата година.
Орехи и плодове
Друга също неизменна част от масата са орехите, които се считат за символ нa мъдростта и силата.
Плодовете като ябълки, грозде и нар пък се свързват обикновенно с плодородието и новото начало.
Свещ за масата
Свещта е от съществено значение за цялостния вид и дух който се придава на самата маса.
По традиция се запалва една свещ, която се поставя на масата, с цел да се освети дома и да донесе благословение в него.
Според някои вярвания свещта символизира Христос, като нейната светлина прогонва злите духове и предпазва от нещастия дома.
***
Масата на Бъдни вечер е символ на обединението и вярата. Всяко едно ястие и детайл на трапезата придават своето значение, което е свързано с благопожелания за здраве, плодородие и късмет за предстоящата година. Традицията която носи този празник ни напомня за важността на семейството, за вярата и за уважението към нашите предци.
снимка: Adobe
Вижте още:
Постен десерт в навечерието на Коледа