НачалоЗа домаКакъв климатик да вземете...

Какъв климатик да вземете според размера на стаята?

Какъв климатик да изберете според размера на стаята – преди всичко не бързайте и погледнете някои от експертните съвети по-долу. При подменяне на климaтик и закупуване на нов, е добре да разберете първо дали стария ви климатик е бил правилно избран, като определите негата мощност, да вземете предвид квадратурата на стаята, която ще отоплява и други фактори, които са също от толкова голямо значение.

Фактори при определяне мощността на климатика

Най-важното е да се вземе предвид площта само на стаята, която климатик ще отоплява. Различните климатици са предвидени да отопляват/охлаждат определена кубатура на помещението, което означава, че започнете ли да отваряте врати, прозорци и т.н., той няма да може да влезе в най-ефективния си режим на работа. Ето и някои фактори, които трябва да отчетете:

  • качество на топлоизолацията на стените;
  • площта на прозорците и броя стъклопакети;
  • височина на тавана;
  • вида на стените (бетон, тухла, т.н.);
  • разликата между външната температура и тази в стаята;
  • броят на хората, обитаващи стаята;
  • броя на устройствата, които произвеждат топлина в помещението;

Каква мощност на климатика ви трябва

Има сложна формула, която включва повечето от критичните фактори, които могат да се използват за определяне на мощността на един климатик. Има и онлайн калкулатори за тази цел, Ако вашият дом е с висок клас на енергийна ефективност  може да вземете по-маломощен климатик.

Стандартни параметри на климатик по кубатури и BTU

Ако не искате да навлизате в подробности, можете да използвате изчисления на мощността на климатика по площ за жилища със осреднени параметри. Мощността е отразена в BTU.

≤ 10 кв.м. – 5000 BTU
0 – 15 кв.м. – 5000 – 7000 BTU

прегледай цялата таблица и статия в home-design.bg

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...