четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоЗдравеКак да задържите цвета...

Как да задържите цвета на косата си по-траен?

Независимо дали ще получите цялостен цвят или само няколко акцента, е важно да знаете как да защитите прясно боядисаната си коса и да удължите трайността на боята. Според експерти има няколко начина да направите това. Можете да приложите основни мерки като надграждане на дневната ви програма за измиване с шампоани със специфичен цвят или по-сложни стъпки като инвестиране във филтрирана душ глава. За да научите всичко, което можете да направите, за да задържите цвета на косата си по-траен, продължете да четете.

Използвайте безопасен за цвета шампоан и балсам

Всички наши експерти са съгласни, че използването на безопасен за цвета шампоан и балсам е от решаващо значение при грижата за току-що боядисана коса. За да удължите дълготрайността и жизнеността на цвета на косата си, измийте с безопасен за цвета шампоан и балсам без сулфати. Сулфатите могат да бъдат твърде абразивни за цвета на косата ви и тя може да избледнее по-бързо.

Избягвайте прекомерното миене на косата

Ако сте склонни да миете косата си няколко пъти седмично, въздържайте се да го правите веднага след боядисване. Не мийте твърде скоро след нанасянето на боята. Това може да повдигне кутикулата, освобождавайки част от току-що нанесения цвят.

Правете седмична терапия за коса

Тъй като боядисването технически е химическо третиране, вие най-вероятно ще искате да подхраните косата си. Ежеседмичното третиране на косата с масло или маска е задължително за възстановяване на щетите и подобряване на дълготрайността на цвета.

Използвайте масло за коса

Маслата за коса могат да бъдат плашещи, но маслото може да е точно това, от което се нуждае вашата прясно боядисана коса. То подхранва и предпазва, без да утежнява косата ви. Прилагането на масло може да помогне за защита на вашата боядисана коса, то се нанася лесно и възстановява косъма.

Използвайте маши и преси на ниска температура

Най-общо казано, горещите инструменти могат да увредят косата ви, ако не се използват правилно. Когато добавите боядисване към всичко това, трябва да сте особено внимателни с нагряването на косата си, тъй като това може да повлияе на цвета и да причини накъсване. Намалете температурата на вашите уреди. Намаляването на температурата може да удължи живота на цвета на косата ви.

Мийте косата със студена вода

Вероятно сте чували този съвет и преди, но измиването на косата със студена вода е наистина полезно. Използвайте вода с по-ниска температура, когато се миете.

Инвестирайте във филтър за вода

Вероятно сте чули за целия шум около филтрираните душ главие и има добра причина. Те могат да помогнат за премахване на хлор от видата, тежки метали и други бактерии. Това гарантира по-малко вредни вещества върху косата ви и нейното pH ще  бъде по-балансирано, което от своя страна води до по-блестящ и равномерен цвят. Един воден филтър на вашата душ глава прави чудеса. Те са лесни за прикрепване и  филтрират замърсителите.

Избягвайте басейна

Експерти съветват да действате бързо, ако се потопите в басейн, тъй като хлорът и солената вода могат да причинят обезцветяване или матова коса. Не забравяйте да почистите косата си след плуване в морето или след като сте били в басейна. Хлорът трябва да се изплакне незабавно.

Правете редовни подстригвания

Повечето фризьори ще се съгласят, че подстригването на всеки шест до осем седмици е важно. Редовното подстригване помага да поддържате косата си здрава, а цветът изглежда най-добре на здрава коса. Ако имате разделени краища, разделянето може да се придвижи нагоре по косъма, притъпявайки цвета.

Защитете косата си от слънцето

Твърде много излагане на слънчева светлина може да доведе до избледняване на цвета на косата ви. Използването на продукти, които предпазват от увреждане от слънцето, може да помогне за предотвратяване на това.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...