четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоЗдравеКак да защитите косата...

Как да защитите косата от топлинно увреждане?

Какъвто и тип коса да имате, най-вероятно вече сте използвали нагряващи се уреди. Независимо дали става въпрос за маша, сешоар, дифузер, преса или някаква комбинация от всички тях, повечето от жените включват топлина в рутинна процедура за оформяне на косата поне през известно време. За съжаление, това може да доведе до редица вреди на нашите коси.

За да защитите косата от топлинно увреждане и да ограничите пагубното действие на тези уреди може да предприемете някои действия и да се предпазите от други.

Какво е топлинно увреждане на косата

Топлинното увреждане е, когато косата ви се повреди чрез прилагане на топлина върху нея. Ще разберете, че косата ви е увредена, когато тя започне  изглежда дехидратирана, отпусната и да се чупи лесно. Повредената коса също може да се усеща груба и чуплива.

Ако някой от тези признаци описва косата ви, вероятно се чудите дали ситуацията може да бъде обърната във ваша полза. Въпреки че топлинните щети не могат да бъдат физически обърнати, със сигурност има начини за видимо обръщане на ефектите и за укрепване и предотвратяване на по-нататъшни щети.

Топлинното увреждане може да промени структурата на косъма. Може да увреди кутикулата, да лиши косата от нейните защитни масла, да направи кичурите по-порести и да промени структурата на кератина в нея. Това означава, че въпреки че може да успеете да приведете косата си в по-добре изглеждащо и усещащо се състояние, не можете точно да отмените стореното.

Как да защитите косата от топлинно увреждане

Ето как можете да предотвратите увреждане от топлина и да подобрите косата си, ако това вече се е случило.

Нанесете термозащитен агент

Нанасянето на термичен защитен агент, преди да изложите косата си на топлина, е най-лесният начин да предотвратите топлинно увреждане. Топлинните и UV защитни средства са едни от най-добрите начини за предотвратяване на увреждане и за защита на вече увредената коса, според коафьорите. Топлинните защитни средства едновременно хидратират и защитават кичурите на косата. Съставките, които го защитават, го правят, като създават бариера, която действа като топлинен щит.

Използвайте хидратиращ шампоан и балсам

Дори преди да оформите косата си, можете да започнете да предотвратявате увреждане от топлина, като правилно овлажнявате по време на рутинното си измиване. Използването на „ шампоан, съобразен с вашия естествен тип коса, и балсами формулирани да хидратират и възстановяват увредената коса ще помогнат доста в тези случаи.

Влагата дава на косата способността да се разтяга. Без нея косата ни става чуплива, оставяйки я беззащитна от ефекта на топлината. Косата губи много влага от топлинно увреждане. Правилният балсам може да помогне за уплътняване на косъма и за предотвратяване по-нататъшни повреди, действайки като бариера.

На пазара има най-различни продукти с хидратиращо масло от авокадо, рициново семе и бадемово масло, както и масло от ший, които може да послужат като щит за  високи температури.

Мийте косата си по-рядко

Колкото по-често миете косата си, толкова по-малко време има тя за да възстанови естествените си мазнини. Миенето на косата ви по-рядко ще й помогне да се излекува, като позволи на естествените ви масла да създадат бариера срещу влагата. В допълнение към по-рядкото миене, може да направите овлажняващо предварително измиване. Някои жени дори използват масло или балсам върху сухите краища преди измиване с шампоан.

Избягвайте силните химикали

По-лесно да се каже, отколкото да се направи, но избягването боя за коса ще направи косата ви по-малко податлива на увреждане от топлина. Трайното оцветяване на косата и обезцветяването могат да играят значителна роля при увреждането на косата ви, особено когато се комбинират с ежедневно топлинно оформяне.

Използвайте маски за коса

Някога запазени за специални поводи, маските за коса сега се считат за ценно допълнение към обичайната рутина за коса. Независимо дали имате някакви щети, експерти горещо препоръчват употребата на маска за коса веднъж седмично.

Така може да добавите обратно загубената влага и да я запечатате с маска и балсам без измиване. Има много различни маски за коса с различни съставки, които могат да ви помогнат да подобрите състоянието на косата си, стига да потърсите подходящата маска за вашата коса.

Изберете по-безопасни уреди

Не всички уреди, които работят чрез нагряване са създадени еднакво и често получавате това, за което плащате по отношение на качеството. Уредите с керамични материали помагат за равномерното разпределение на топлината, оставяйки косата по-лъскава. За да ги използвате по най-добрия начин, не забравяйте да поддържате ниски температури и се опитайте да не правите твърде много преминавания в една и съща зона на косата.

Ако искате да елиминирате напълно ефекта на ютията, изберете вместо това сешоар. Друга чудесна възможност, ако косата ви не издържа на горещина, е да използвате сешоар с приставка за кръгла четка. Той не създава твърде горещи зони и с правилните продукти може да помогне за изглаждане на косата, за да изглежда най-добре, предотвратявайки по-нататъшно увреждане.

предишна статия
следваща статия
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...