НачалоГрадинаКак да изберете най-добрия...

Как да изберете най-добрия вид тор за цветя

Когато влезете в магазин за торове и пестициди или  аграрна аптека, вероятно ще забележите голямо разнообразие от видове тор за цветя. Ще видите торбички, бутилки, прахове, гранули, пелети, спрейове и концентрати. Освен това ще откриете и „щадящи цветята“ торове. Научаването на повече за тях може да ви помогне да изберете най-добрия тор за цветя за вашето растение.

Комплексен тор за цветя

За повечето градинари е необходим комплексен тор за цветя или микс тор, който може би е най-добрия тор, за да се снабдят растенията с трите основни елемента, от които се нуждаят, за да процъфтяват:

  1. Азот (N) : Насърчава буйния растеж на листата
  2. Фосфор или фосфат (P) : Насърчава цъфтежа и образуването на плодове
  3. Калий или поташ (K) : Развива здрава коренова система

Опаковката на тора ще изброява тези три основни хранителни вещества в точен ред (понякога ги споменава като “ NPK „) с числата, представляващи процента на всяко хранително вещество в сравнение с други второстепенни хранителни вещества и съставки на пълнителя.

Например, тор 10-10-10, съдържа 10 процента от всеки NPK химичен елемент. Тор 10-30-20 съдържа три пъти повече фосфор от азот. Съставките на тор за растения са инертни материали, които добавят тегло и обем, като варовик, стърготини, глина (в прахообразни формули) или вода (в течни торове).

За да стимулирате цъфтежа, изберете най-добрия тор за цветя с висок процент на фосфор в сравнение с процента на азот и калий. Здравите цветя започват със силна коренова система, а увеличаването на калия може да гарантира, че вашите цветя ще получат добър старт.

Химически тор за цветя и домашни растения

Химически тор за цветя и домашни растения

Производителите на торове за растения и домашни цъфтящи цветя създават изкуствени комбинации, като смесват неорганични химикали, за да образуват съединения като амониев нитрат или магнезиев сулфат.

Някои предимства на химическите торове за цветя са, че те са евтини, лесно достъпни и бързорастящи растения като едногодишните цветя поемат бързо хранителните вещества (освен ако формулата не е предназначена да бъде тор с удължено освобождаване). Недостатъците включват риск от прекомерно приложение, което причинява изгаряне.

Химическите торове се предлагат в редица формулировки, включително пелети, течни концентрати и прахове. Някои продукти се предлагат в предварително измерени пакети, предназначени за добавяне към лейката, което прави удобно за градинарите да ги прилагат върху кашпи, стайни растения или техния пейзаж.

Най-добрия листен тор за домашни цветя

Листния тор за цъфтя са течни хранителни вещества, които растенията абсорбират през листата си. Не всички цъфтящи цветя се хранят ефективно по този начин, тъй като восъците и власинките по някои листа действат като бариера за усвояването на хранителни вещества. Експерти споделят че това е най-добрия тор за цветя понеже е естествен и дава на цветята това от което се нуждаят.

Цъфтящите растения не могат да получат всички хранителни вещества, от които се нуждаят, чрез листата си, но може да успеете бързо да се справите с някои хранителни дефицити, като използвате листни торове. Калият е едно лесно усвоимо хранително вещество при листно подхранване , така че използвайте листни торове в цветната градина, за да се справите с дефицита на калий .

Ако вашите цветя показват признаци на хлороза, пожълтяване на листата, вашите растения може да имат дефицит на желязо. Понякога бързите резултати, постигнати с листни торове, могат да помогнат.

Органичен тор за градински цветя и растeния

Органичен тор за градински цветя и растния

Органичните торове идват от живи същества, като животински тор , рибна емулсия , листни плесени и неживи същества, като скален фосфат или зелен пясък. Торовете от органична материя не само доставят основни хранителни вещества на цветята, но също така подобряват обработката на почвата. Използването на органични торове има няколко предимства:

  • Не изгаряйте растенията;
  • Укрепване на имунната система на растенията;
  • Нетоксичен за полезни насекоми и диви животни;
  • Остават активни в почвата за дълги периоди;
  • Недостатъците на органичните торове включват тяхната по-висока цена, привлекателен вкус за някои домашни любимци и ограничени формулировки;
  • Органичните торове не са решение за една ден – те няма да коригират бързо сериозния дефицит на хранителни вещества.

Обикновен тор за цветя

Ако почвен тест разкрие дефицит на едно основно хранително вещество, можете да закупите обикновен тор, който съдържа само азот, фосфор или калий като самостоятелна съставка. Простите торове могат да бъдат химически или органични по състав. Пример за обикновен азотен тор за растения би бил този, който съдържа само урея или амониев сулфат като съставка. Един прост фосфорен тор може да съдържа суперфосфат или смлян минерален фосфат като съставка.

Тор за цветя с бавно освобождаване

Технически, всички органични торове са с бавно освобождаване, тъй като е необходимо време, за да се разложи органичната материя в присъствието на почвени микроорганизми.  Най-бавно действащите органични торове включват неразтворими минерални торове, като калий и други.

Градинарите, които предпочитат да торят растенията рядко, могат да използват торове с бавно освобождаване, които са покрити или капсулирани, за да контролират освобождаването на тора за период от няколко седмици или месеци. Тези видове торове са особено популярни за грижа за стайни растения и външни контейнери.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...