четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София
НачалоГрадинаКак да използваме сода...

Как да използваме сода за хляб срещу плевели

Ефективно ли е да ползваме сода за хляб срещу плевели? Содата за хляб (сода бикарбонат) е добро решение за унищожаване на плевели в определени случаи. Този обикновен домакински продукт ще убие всички малки видове плевели. Можете също така да го използвате за борба с брашнеста мана, гъбична болест, която засяга любимите ни растения като розови храсти и др.

Унищожaването на плевели със сода за хляб е лесно, независимо дали го прилагате направо от кутията или приготвяте разтвор с него за директно пръскане. Научете защо содата за хляб действа като унищожител на плевели, как да я използвате и какви са нейните ограничения.

Внимание: Содата за хляб е неселективен хербицид, така че за съжаление може да убие малки растения и трева. Използвайте го върху изолирани плевели, като между павета, по ръба на алеята или в пукнатини на плочки или тротоара.

Защо содата за хляб действа на плевелите

Причината, поради която содата за хляб е ефективна при унищожаването на плевели, е, че една от основните й съставки е солта. В достатъчни количества ефектът на солта върху растенията е да ги дехидратира.

Ако искате да премахнете плевелите за постоянно, това е един от начините да го направите: изсушете го толкова много, че да не може повече да поеме вода, и плевелът ще загине завинаги.

Въпреки че е необходима по-висока доза сода за хляб, за да убие по-голямо растение, като храст например, все пак е препоръчително да прилагате сода за хляб внимателно върху листата на храста, когато я използвате за борба с брашнестата мана. Когато смесвате разтвора, използвайте една супена лъжица сода за хляб на 3-4 литра вода.

Как да използвате сода за хляб срещу плевели

Има два различни начина за прилагане на сода за хляб за унищожаване на плевели. Най-лесният начин е да го изсипете направо от кутията, директно върху плевелите, като дозировката е приблизително 1 чаена лъжичка за всеки плевел. Първо намокрете листата, така че содата за хляб да полепне по тях.

Друг вариант е да пригответе разтвор от сода за хляб и вода, изсипете част от разтвора в спрей бутилка и напръскайте плевелите. Когато използвате бутилка за пръскане, е по-лесно да се насочите към плевелите. Този метод предотвратява издухването на содата за хляб от въздуха, което е основен недостатък на метода с директно нанасяне.

Който и метод да използвате, изберете слънчев ден, за да нанесете содата за хляб, тъй като дъждът ще я отмие, преди да има възможност да подейства. Етоп как да смесите и нанесете разтвор на сода за хляб и вода:

  • добавете 10 супени лъжици сода за хляб към 4л вода;
  • разклатете добре, за да разтворите содата за хляб;
  • изсипете част от разтвора в бутилка със спрей и напръскайте.

Съвета за естествено унищожаване на плевели

В допълнение към използването на сода за хляб, има много други начини за естествено унищожаване на плевелите.

  • Използване на оцет: оцетът е друг естествен хербицид . За най-добри резултати използвайте оцет с по-високо съдържание на оцетна киселина.
  • Използване на вряла вода: това е най-евтиният начин за естествено унищожаване на плевелите. Въпреки това, както при оцета, не забравяйте, че той не е селективен.
  • Ръчно скубане на плевели: Това е толкова очевиден метод, че е лесно да се пренебрегне. Много градинари обаче го предпочитат, като по-сигурен метод.
  • Използване на сол: Като алтернатива на содата за хляб можете да използвате сол за унищожаване на плевели. Може да е по-разумно решение, тъй като солта е по-евтина.
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име