Как да накараме авокадото да узрее
Вземете фолио и увийте авокадото в него, след което го поставете в тава за печене и го сложете във фурна, предварително загрята на 100 градуса по целзий. Топлината ще помогне за ускоряване на процеса на съзряване и омекване на плода, според блогъра.
След около 10 минути извадете авокадото и го оставете да се охлади. След това отстранете фолиото и внимателно го разрежете, като извадите костилката и ще се уверите, че е достатъчно меко за консумация и приготвяне на салати, гуакамоле и т.н споделя той.
Ако авокадото ви е прекалено твърдо, може да се наложи да го оставите във фурната за още малко време.
Този лесен и бърз метод ще ви позволи да се наслаждавате на любимия си продукт без да се налага, да го чакате да узрее и да стане достатъчно мек за готвене.
Любопитно за плода авокадо:
- Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, по-специално олеинова киселина. Тези мазнини са полезни за сърцето и спомагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото.
- Авокадото е източник на витамини като витамин К, витамин С, витамин Е и витамини от група В. Освен това съдържа калий, магнезий и фолиева киселина, които допринасят за общото здраве.
- Консумацията на авокадо с други храни може да увеличи абсорбцията на мастноразтворимите витамини като A, D, E и K.
- Мазнините и антиоксидантите в авокадото помагат за поддържане на здрава кожа и коса. Маслото от авокадо често се използва в козметични продукти поради хидратиращите му свойства.
- Авокадото всъщност е плод, но има ниско съдържание на захар в сравнение с други плодове. То е уникално със своя мек, кремообразен вкус и текстура.
- Една от най-ценните хранителни стойности на авокадото е съдържанието на фибри. Около 7 грама фибри се съдържат в 100 грама плод, което е полезно за храносмилането и регулирането на кръвната захар.
- Авокадото има една от най-големите костилки сред плодовете, която заема значителна част от обема на плода. Костилката съдържа важни антиоксиданти, но не се консумира директно.
- Въпреки че е богато на калории, авокадото може да помогне за регулиране на теглото, тъй като мазнините и фибрите в него създават чувство за ситост.
- Авокадовото дърво е вечнозелено и достига височина до 20 метра. Плодът често е наричан „алигаторска круша“ заради грубата му кора и форма.
- Авокадото е основна съставка в мексиканската кухня, особено в гуакамоле. Освен това може да се добавя към салати, сандвичи или да се използва като заместител на масло.