Но безусловно, един от най-популярните методи за приготвянето на тази туршия през последните години е метода без претакане. Този вариант е лесен, удобен и практичен за хората, които не разполагат с време или възможност да полагат ежедневни грижи по претакане на саламурата, ако го правят по класическия начин на приготвяне в бидон.
Как се прави кисело зеле без претакане?
При класическото приготвяне на кисело зеле се изисква редовно претакане на саламурата (зелевия сок в последствие). Накратко, това е процес при който течността се източва и отново се връща в бидона, за да се осигури равномерно разпределение на солта до всички слоеве на зелето.
Смята се, че този метод е остаряъл, тъй като по този начин са приготвяли навремето кисело зеле в големи дървени каци (200-300 литрови). За да се осоли равномерно, са го претакали чрез канелка, ако кацата е имала такава или чрез маркуч.
При метода без претакане, този процес се пропуска, като саламурата не се източва. Вместо това, в разтворът се добавя солта в парче рехав плат (най-често тензух), връзва се на възел и се оставя най-отгоре върху кръстачката (под тежеста за затискане), но под нивото на водата. Ето и как да се прави кисело зеле без претакане по стъпки.
Начин на приготвяне
За кисело зеле, което не се претака ще са ви нужни следните продукти:
- зеле: (изберете здрави и леки зелки, най-добре от сорта „Кьосе“ или друг вид, подходящ за кисело;
- едра/морска сол: използвайте от 2 до 4% концентрацията на солта за саламурата. Това означава 2-4 кг сол на 100 литра вода, не на 100 кг зеле;
- вода: чиста вода, която да покрие напълно зеленчука. За предпочитане е мека вода, ако района в който живеете е с източник на твърда вода, по желание, може да преварите, но тъй като количеството е голямо и чешмяна ще свърши работа.
Измийте зелките и разрежете кочана им на кръст. Така ще се осигури по-добро проникване на солта. Може също така да натъпчете малко сол в разреза за по-гарантирано осоляване.
Наредете зелките в бидона с кочана нагоре. Ако има нужда, добавете разрязани на четвъртинки или половинки зелки, за да няма празни места.
Завържете солта в тензух, който поставете най-отгоре върху последния ред зелки и затиснете с тежест. Покрийте бидона с чист найлой и затворете плътно капака.
Когато се сетите или минавате покртай бидона, без ангажимент, може леко да го разклащате, но претакане не се исисква. След 3 до 4 седмици отвярте и проверявате.
Трябва да е на хладно място, по възможност без директна слънчева светлина.
Предимства на кисело зеле без претакане
Тъй като няма нужда от ежедневна грижа или претакане, този метод спестява време и усилия.
Солеността на саламурата се разпределя равномерно без необходимост от вкарване на въздух, тъй като процесът протича анаеробно (без кислород).
Ако правилно сте спазили пропорциите, зелето ще бъде готово за консумация след около месец.
Други съвети
Дръжте бидона на температура между 15°C и 18°C, за да осигурите плавен и контролиран процес на ферментация.
Уверете се, че зелките са винаги под нивото на саламурата.
Кисело зеле без претакане е идеален начин за хрупкава зимнина за заети хора, които искат да си го приготвят сами, но без да се ангажират с допълнителни грижи. С правилните пропорции на сол, качествено и внимателно подготвено и очистено зеле, крайният резултат ще бъде повече от задоволителен.
Виж още: